"Srbija je dobila svoj pasoš": Predstavljen Veliki atlas Srbije na sajmu, kapitalno delo Službenog glasnika

A. G.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Mileta Mirčetić

Veliki atlas Srbije objavljen u izdavaštvu Službenog glasnika i premijerno predstavljen na 67. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu je kapitalno, dvojezično delo. Ova knjiga nudi više od 30 planova gradova i 20 tematskih poglavlja, a posebni segmenti obrađuju reljef, klimu, vode, životnu sredinu, stanovništvo, privredu i kulturno nasleđe Srbije.

U atlasu je prikazano preko deset topografskih karata, 50 tematskih karata, stotine fotografija, kao i detaljan pogled na geologiju, podzemne vode i zanimljivosti o Srbiji. Na ovakav atlas čekalo se više decenija, a na njemu je radio veliki broj autora.

Na štandu Službenog glasnika na 67. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu prisutnima su se obradili direktor Službenog glasnika Mladen Šarčević, Gordana Petrović Srzentić, urednica izdanja, dopisni član SANU Slobodan Marković, te Velimir Šećerov, dekan Geografskog fakulteta.

"Ovo je jedna vododelnica onoga što Službeni glasnik želi da radi u naredno vreme. To su velika kapitalna dela. Ima još mnogo toga što fali, ali mi ćemo vas iznenađivati u narednim mesecima i godinama delima koje ćemo objavljivati", rekao je Šarčević na početku svog izlaganja, te je nastavio:

"Dogovorili smo se za 5 minuta i onda smo pokupili sve što treba od srpske inteligencije i na zadovoljstvo svih građana jedna ovakva knjiga videla je svetlo dana. Srbija je dobila svoj pasoš. Mi kao nacionalna izdavačka kuća radimo jedan novi deo sa posebnim izdanjima i već od prvog novembra slede nova kapitalna dela o srpskoj baštini. Popunićemo čitavu jednu seriju dela koja Srbija nema a trebalo bi da ima", naveo je direktor Službenog glasnika.

Video: Mladen Šarčević o Velikom atlasu Srbije

Da je u pitanju jedan značajan poduhvat, potvrđuje i svojim rečima Slobodan Marković.

"Malo deluje čudno da smo radili samo 7 meseci, to možda na prvi pogled deluje neozbiljno, ali kolege na Geografskom fakultetu su to radile preko 100 godina. Odrastao sam u jednom malom mestu i kad nije imao ko da me čuva bežao sam u mape i pravio svoje male atlase. Naše čelo životne pripreme dovele su do ovakvog jednog herojskog poduhvata, koji je bio osuđen na uspeh.

Ovaj atlas nije samo koristan, on je i lep, možda sam subjektivan, ali zaista je prelep. Još jednom se zahvaljujem gospodinu Šarčeviću što smo imali čast i zadovoljstvo da radimo na ovakvom programu", naveo je Marković.

Video: Predstavljen Veliki atlas Srbije na Sajmu knjiga, kapitalno delo Službenog glasnika

Lepe reči o atlasu imao je i Velimir Šećerov.

"Ovaj atlas nije samo koristan, on je i lep, možda sam subjektivan, ali zaista je prelep. Još jednom se zahvaljujem gospodinu Šarčeviću što smo imali čast i zadovoljstvo da radimo na ovakvom programu. Upravo je izašla i knjiga o planini Rtanj i to je sastavni deo ovog atlasa kao i sve slične knjige. Mislim da smo uspeli da napravimo sjajnu saradnju i vidi da ćemo negde u budućnosti moći da izbacimo još neko slično izdanje", naveo je Šećerov.

Gordana Petrović Srzentić ističe da je srećna što je deo ovog poduhvata.

"Ja sam privilegovana da u novoj ulozi budem urednik ovako kapitalnog dela. Ono što odlikuje ovaj projekat je izuzetan tim sa kojim sam imala priliku da radim. Da ni u jednom trenutku nije bilo ničeg vanrednog to je zaista jedna posebna situacija. Verujem da će veliki atlas Srbije doći do velikog broja čitalaca i hvala puno svima", navela je Gordana Petrović Srzentić.

Video: Gordana Petrović Srzentić o Velikom atlasu Srbije

(Telegraf.rs)