Šta kad se dete prvi put zaljubi? Roditelji pod stresom, malci "na iglama", odgovor smo našli u divnoj knjizi

A. G.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Nikola Anđić

Prvo zaljubljivanje za roditelje je (mada neće priznati) zastrašujuće, a za decu bi pored tog osećanja trebalo da bude i prelepo. Šta učiniti kada se ove dve emocije isprepliću? E pa, nekad najbolje osvešćivanje dolazi iz knjiga. Lepota umetnosti leži u tome što je idealan način za decu i mlade, pa i odrasle, da prepoznaju životne izazove i da na iskustvu glavnih likova iz knjiga, pesama, filmova i serija nauče kako da se bore sa njima.

Knjiga “Fantom, Vesna i jedna ljubav stresna” u izdavaštvu Službenog glasnika pravi je primer toga koliko jedna knjiga može uticati na decu i tinejdžere. U ovoj knjizi glavna junakinja Vesna zaljubljuje se po prvi put, odlazi na prvi ljubavni sastanak i doživljava prvi poljubac.

Koliko je ovaj period stresan i zbunjujuć za roditelje, u toliko je stresniji i komplikovaniji za mlade koji to preživljavaju.

U zanimljivom formatu, dobar deo knjige je napisan u obliku poruka koje se danas razmenjuju na društvenim mrežama, i izboru popkulturnih referenci prilagođenim mladima, autorka knjige Jelena Vukić vuče decu ka izboru upravo ove knjige da se na nju oslanjaju u toku svog zbunjujućeg perioda.

Na samom predstavljanju knjige, koje se održalo juče na 67. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, na štandu službenog glasnika, učestvovao je veliki broj dece uzrasta sličnog Vesninom. Oni su zajedno sa autorkom knjige razgovarali o tinejdžerskim problemima, muzici i o tome ko je čuvani Fantom zbog kog je Vesna bila nervozna tokom knjige.

(Telegraf.rs)