Đanriko Karofiljo na Sajmu knjiga: Nastaje tv serija po mojoj knjizi

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Pixabay

Italijanski pisac Đanriko Karofiljo bio je gost Sajma knjiga, na štandu Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, gde je govorio o svojim delima koja će biti ekranizovana i najavio esej "Pohvala neznanju i greškama".

Karofiljo je rekao da je trenutno u toku snimanje serije o centralnoj ličnosti njegovih romana , Gvidu Gvarijeriju na italijanskoj televiziji Rai Uno.

"Glavni glumac je Alesandro Gasman. Piše se i adaptacija za knjigu "Penelopina disciplina" za Netfliks, a postoji mogućnost da se po knjizi "Tri sata ujutru" snimi film kao rezultat međunarodne produkcije", rekao je on.

Njegov najnoviji roman "Noćni horizont" je sedmo poglavlje serijala o advokatu Gvarijeriju.

Italijanski pisac i bivši javni tužilac je govorio i o inspiraciji dok je citirao francuskog reditelja Godara.

"Godar je rekao da nije važno gde uzmeš, nego gde odneseš. Narativni materijal se nalazi svuda oko nas i nije problem pronaći ga, već je važno na koji način da transformišemo neke najtrivijalnije stvari u nešto posebno", smatra Karofiljo.

On je zaključio da inspiraciju crpi sa svih strana i da u delima uvek ističe deliće istine.

Karofiljo je dobitnik brojnih priznanja, a Premio Bankarela za "Prošlost je strana zemlja" i Premio Selecione Kampijelo za "Privremena savršenstva", samo su neka og njih.

Karofiljo je sa romanom "Nesvesni svedok" debitovao kao pisac 2002. godine, a napisao je i roman "Mera vremena".

Na srpski jezik prevedeno je šest romana ovog autora koji je sa Sajma knjiga u Frankfurtu došao direktno na Sajam knjiga u Beogradu kao počasni gost.

(Telegraf.rs/Tanjug)