Ovo su najbolje knjige za decu u Srbiji: Ovako je dečji žiri birao

S. Ž.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Dečji žiri 28. put izabrao najbolje dečje knjige

Foto: Shutterstock

Autorima najboljih dečjih knjiga po oceni najvećeg dečjeg žirija - književnicima Goranu Markoviću i Simeonu Marinkoviću, danas su uručene nagrade - 28. Dositejevo pero za dela "Gabi hrabro srce Beograda" i "Moja Srbija".

O nagradama je odlučivao žiri u kojem je bilo skoro 200 beogradskih đaka, a odluku su doneli čitajući 48 knjiga domaćih autora objavljenih 2023. godine.

Drugu nagradu "Dositejevo pero" za mlađi uzrast dodeljena je za knjigu Madagaskarska avatura koju je napisao Pop D. Đurđev, a treća za knjiga Vrtoglavi dani u Plavoj Šumi, čiji je autor Zoran Penevski.

U kategoriji knjiga napisanih za uzrast starijih osnovaca drugo mesto je osvojilo delo Aleksandre Jovanović Petra je stvarno otišla, a treće Serafina krin i poslednji grifon Aleksandre Filipović.

Za skoro tri decenije od kada su deca dobila priliku da se izjašnjavaju o knjigama za njih napisanim taj najveći dečji žiri za najbolje je više puta proglasio dela koja su napisali Gradimir Stojković, Slobodan Stanišić, Jasminka Petrović, Uroš Petrović, Gordana Maletić, Silvija Otašević i Vesna Vidojević Gajović.

Nagradu "Dositejevo pero" pokrenuli su 1997. godine biblioteka Grada Beograda i organizacije "Prijatelji dece" opština Voždovac i Zemun, a na inicijativu pisca Božidara Peševa.

(Telegraf.rs/Tanjug)