Priča koja spaja generacije i osvaja čitaoce širom regiona: "Priručnik za solidan život"

A. V.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Promo/ Milica Milenković

Roman "Priručnik za solidan život" autorke Olivere Zulović, nagrađen priznanjem Politikinog Zabavnika za najbolji roman za mlade u 2022. godini, nastavlja da osvaja srca čitalaca širom Balkana. U samo dve godine, roman je preveden na makedonski jezik u izdanju Ars Lamine, a nedavno je objavljen i na slovenačkom jeziku u izdanju Primusa.

Napisan jednostavnim, a efektivnim stilom, ovaj roman čitaoce nasmeje do suza i rasplače već na narednoj strani. Priča, ispričana iz perspektive deteta, bavi se univerzalnim temama koje nikada ne izlaze iz mode—odnosima među odraslima, stavom prema nepravdi, prijateljstvu i suočavanju sa smrću.

Foto: Promo

Roman je prožet višeslojnim porukama od kojih su neke: da su i roditelji samo ljudi, da se sve može preživeti ako imamo makar jednog pravog prijatelja, kao i da je u društvenim odnosima potrebno da stanemo na stranu slabijih... Autorka je obradila velike i univerzalne teme ali je namenila Ljubi da ispiča ovu priču iz perspektive deteta, koja je duhovita, naivna i autentično emotivna.

Promocija slovenačkog izdanja romana biće održana u okviru predstojećeg Sajma knjiga u Ljubljani.

(Telegraf.rs/PR)