Tamari Antonijević nagrada "Borislav Mihajlović Mihiz" za dramsko stvaralaštvo

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Tamari Antonijević nagrada "Borislav Mihajlović Mihiz" za dramsko stvaralaštvo

Foto: Pixabay

Dramska spisateljica Tamara Antonijević dobitnica je Nagrade za dramsko stvaralašvo "Borislav Mihajlović Mihiz" za 2024. godinu, saopšto je žiri nagrade.

Žiri uglednog priznanja, kojeg su činili Maja Pelević, dramaturškinja i dramska spisateljica, Dimitrije Kokanov, dramaturg i dramski pisac, i Svetislav Jovanov, kritičar i teatrolog (ujedno i predsednik), doneo je jednoglasnu odluku da se Nagrada za dramsko stvaralaštvo "Borislav Mihajlović Mihiz" za 2024. godinu dodeli Tamari Antonijević, dramskoj spisateljici za dosadašnji opus.

Nagrada, koju dodeljuju Fond „Borislav Mihajlović Mihiz“ i Srpska čitaonica Irig, biće uručena laureatkinji na dan rođenja velikog pisca i kritičara Borislava Mihajlovića Mihiza – 17. oktobra u Irigu.

Tamara Antonijević se u dosadašnjim dramskim tekstovima "ključ, brava, jezik", "Teorija o staroj curi", "Nepotopiva AM", "High shine", "Seks-umetnost-komunizam" i „Najgore je što funkcioniše: 50 teza o asistiranju“ usredsređuje na položaj žena u patrijarhatu, pitanje materinstva i toga da li žena po svaku cenu mora biti majka, podseća žiri u obrazloženju i napominje da su "kritika nuklearne porodice koja čini demokratiju nemogućom, problemi posedovanja, prisilnog rada, seksualnog fašizma, rodne segregacije i rodne eksploatacije, starost, krhkost i potrošnost tela samo neke od tema koje tretira u svom stvaralaštvu"

Tamara Antonijević, rođena 1989. godine u Užicu, studirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti i master studije na Institutu za primenjenu teatrologiju u Gisenu, u Nemačkoj. Trenutno je kandidatkinja na doktorskim umetničkim studijima na Univerzitetu primenjene umetnosti u Beču.

Radi kao docentkinja i koordinatorka master programa performativnih umetnosti na Akademiji vizuelnih umetnosti u Nirnbergu, a do sada su joj izvođene drame: "Seks-umetnost-komunizam" (Bitef teatar, režija Bojan Đorđev), "Nepotopiva AM" (Bitef Teatar, Sveta Prada, režija Sanja Mitrović), "ključ, brava, jezik" ( Centar za kulturnu dekontaminaciju, režija Ana Miljanić).

(Telegraf.rs/Tanjug)