Vesna Goldsvorti - dvostruka laureatkinja: Srpska književnica koja živi u Londonu dobila dve nagrade

A. G.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Udruženje književnika Srbije

Druga Međunarodna LUNA Virino nagrada za književno stvaralaštvo žena, za 2024. godinu, biće dodeljena Vesni Goldsvorti, našoj književnici koja živi i stvara u Londonu. Svečanost će se održati u Muzeju knjiga „Adligat“ u Beogradu, 27. septembra.

Zanimljivo je da su se dva žirija dve različite nagrade, u svom radu nezavisni jedan od drugog, odlučili da ovogodišnje priznanje ode istoj književnici. Par dana nakon što bude primila LUNA Virino nagradu, Vesni Goldsvorti će u Novom Sadu biti uručena i nagrada „Milovan Vidaković“, još jedno prestižno međunarodno priznanje koje se dodeljuje u Srbiji.

Ovogodišnja dobitnica LUNA Virino - Međunarodne nagrade za književno stvaralaštvo žena biće Vesna Goldsvorti, književnica rođena u Beogradu i svetski priznata spisateljica koja živi i stvara u Londonu. Zlatna prizma i Povelja o nagradi biće joj uručeni 27. septembra na svečanosti koja će biti upriličena u Muzeju knjiga ADLIGAT, u Beogradu. Nagradu su aprila prošle godine ustanovili Modna kuća LUNA i Muzej knjiga ADLIGAT sa podrškom Udruženja književnika Srbije, a u slavu 60. jubilarnih Beogradskih međunarodnih susreta pisaca kojom prilikom je Vesni Goldsvorti uručena članska karta Počasnog člana UKS-a.

Ova će se nagrada, koja i u samom nazivu nosi „ženu“ (virino, lat. – žena), dodeljivati književnicama koje svojim umetničkim rukopisom akcentuju duhovno stvaralaštvo i kulturne i naučne vrednosti, uz isticanje značaja multikulturalnosti i uz očuvanje i širenje duha tolerancije i različitosti. Prva, prošlogodišnja dobitnica bila je Tea Obreht, takođe rođena Beograđanka koja od svoje šeste godine živi i stvara u Americi. Tea Obreht je, inače, dobitnica Orenž (Orange) nagrade, najveće britanske nagrade za roman sa elementima fikcije koji potpisuje ženski autor.

Jednoglasnu odluku o laureatkinji je i ove godine jednoglasno doneo žiri u sastavu: Viktor Lazić (osnivač i predsednik Muzeja knjiga ADLIGAT), Biljana Jovanović (predsednica Modne kuće LUNA), Miloš Janković (predsednik Udruženja književnika Srbije) i književnice i članice Udruženja književnika Srbije - Prof. Aleksandra Mihajlović i Gordana Vlajić.

Nagrada LUNA Virino se dodeljuje godišnje, svakog septembra ili oktobra, u zavisnosti od termina održavanja Beogradskih međunarodnih susreta pisaca i to na ceremoniji u Svečanoj sali Muzeja knjiga ADLIGAT, u prisustvu gostiju, kompetentne i šire javnosti, i novinara. I ove godine, nagradu će uručiti Biljana Jovanović, vlasnica i generalna direktorka Modne kompanije LUNA koja i na ovaj način potvrđuje svoje društveno odgovorno poslovanje.

- Ova nagrada svakako dodatno afirmiše ženski književni rukopis i snagu, odnosno pozitivan uticaj žena pisaca - izjavila je Biljana Jovanović i dodala.

- Prošlu godinu je Vlada Srbije proglasila Godinom ženskog preduzetništva, pa je otuda inicirana LUNA Virino nagrada kao podrška nastojanjima da se pospeši razvoj ženskog preduzetništva, pre svega ohrabrivanjem žena, tako da medijska afirmacija LUNA Virino nagrade istovremeno podržava i žensko pero i žensko preduzetništvo, kako na svesnom tako i na sugestivnom nivou, ujedno uklapajući se u „Lunin“ slogan – „Snaga ženstvenosti“.

Zanimljivo je da su se dva žirija dve različite nagrade, u svom radu nezavisni jedan od drugog, odlučili da svoja ovogodišnja priznanja dodele istoj književnici. Naime, par dana nakon uručenja LUNA Virino nagrade, Vesna Goldsvorti će u Novom Sadu primiti nagradu „Milovan Vidaković“, još jedno prestižno međunarodno priznanje.

(Telegraf.rs)