Tamara Radević laureat nagrade za mlade pesnike "Novica Tadić"

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 2 min.

"Novica Tadić mi je jedan od najomiljenijih srpskih pesnika. Zahvalna sam na tome što su prepoznati segmenti i uticaj Novice Tadića na moju poeziju", rekla je Radević

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Pesnikinja Tamara Radević proglašena je danas u Galeriji Zaprokul u Beogradu laureatom književne nagrade "Novica Tadić" koju je, za rukopis "Bezgranični prelaz", uručio ministar kulture Nikola Selaković.

On je napomenuo da Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, uz svesrdnu podršku Ministarstva kulture, već sedmu godinu zaredom dodeljuje književnu nagradu za mlade pesnike afirmišući na najbolji način stvaralaštvo mladih na srpskom jeziku, koji na ovaj način dobijaju umetničku potvrdu vrednosti dosadašnjeg pesničkog rada i svrstavaju se u red uglednih književnika.

"Ova svečanost je prilika i da se svi podsetimo da negovanjem kulture čitanja, učimo i razvijamo svest, kako ličnu tako i kolektivnu kao naroda... Ljubav prema poeziji, originalnost i raznovrsnost književnih dela mladih pesnika predstavljaju svojevrsno nacionalno kulturno bogatstvo", kazao je Selaković.

Stručni žiri u sastavu Srbe Ignjatovića, Mirka Demića, Žarka Milenkovića, Želidraga Nikčevića i Vesne Trijić doneli su odliku da nagrada pripadne mladoj pesnikinji Tamari Radević.

"Srećna sam zbog toga što sam dobila nagradu o kojoj maštam od 2022. godine. Novica Tadić mi je jedan od najomiljenijih srpskih pesnika. Zahvalna sam na tome što su prepoznati segmenti i uticaj Novice Tadića na moju poeziju", rekla je Radević.

U užem izboru bilo je 30 radova autora do 35 godina starosti iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i rasejanja, a odluku žirija pročitao je sekretar komisije Vladimir Kolarić.

"Pred čitaocima je duboko proživljena i promišljena lirika, prigušena vibracija...Pesnikinja dosledno referiše izraz stanja i osećanja što dodadno ističe hermetičan, a prebogat poetski svet...Prilikom listanja ovog dela pesnikinja od svog čitaoca traži strpljenje", istakao je, između ostalog, Kolarić u svom govoru.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Selaković je istakao da će Ministarstvo kulture Srbije nastaviti da pruža podršku i u budućnosti nagradi "Novica Tadić".

"Naša je dužnost i obaveza da čuvamo sećanje na veliko ime srpske kulture, kako bi i sadašnje i buduće generacije znale ko je bio i šta je srpskoj poeziji podario", zaključio je Selaković.

Autorka je dobila diplomu i plaketu s likom Novice Tadića i novčani iznos od 100.000 dinara, a u ediciji „Prisustva“, u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, biće objavljen njen rukopis.

Dodeli je prisustvovala supruga preminulog pesnika, gospođa Zorica Tadić.

(Telegraf.rs/Tanjug)