"Čitanje je neprocenjivo blago za čoveka": Sanja Polak o hit filmu i knjizi "Dnevnik Pauline P."

Vreme čitanja: oko 4 min.

Za početak, otkrila nam je kako je došlo do ideje da napiše ovo delo

Foto: Telegraf.rs

Kao što smo već naveli, film "Dnevnik Pauline P." doživeo je pravi "bum" u Hrvatskoj, a publika u Srbiji imala je priliku da ga premijerno pogleda na "Kids festu" u MTS dvorani. Ovo ostvarenje je ekranitovano na osnovu istoimenog dela Sanje Polak.

Sa književnicom smo popričali upravo o filmu i knjizi "Dnevnik Pauline P".

Za početak, otkrila nam je kako je došlo do ideje da napiše ovo delo.

"Kada sam bila mala, nisam volela da čitam u drugom razredu i kako sam postala učiteljica, dobila sam drugi razred kojima je isto bilo teško da čitaju i nikako to nije išlo. I onda sam odlučila da sebe pretvorim u devojčicu i da napišem nešto bi se menji sviđalo. Tako su nastale prve priče o Paulini P. One su se prvo objavljivale u dečjim časopisima u Hrvatskoj i kada ih je bio jedan dovoljan broj, ja sam odlučila to da ukoričim u prvu knjigu", rekla je Sanja Polak za Telegraf.rs

Na pitanje ko je Paulina P., Sanja je rekla sledeće.

"Često se pitam ko je zapravo Paulina P. Paulina P. je književnik lik, dobila je ime po mojoj kćeri. Ideje za te tekstove je dao moj kolega Darko i pričali smo o tome. Tada sam ja imala svoju kćer Paulinu  i ja sam njemu rekla, Paulina mi plače, samo da je sredim, pa ćemo nastaviti razgovor. I kada sam se ja vratila, kada sam smirila svoju Paulinu, on mi je rekao: "Ovo je odličan naslov. Napisaćeš "Dnevnik Pauline P." I tako je rođen naslov knjige", rekla je Sanja Polak, koja je navela da je njena knjiga doživela pravi uspeh.

"Uspeh knjiga o Paulini P. je fenomen u hrvatskoj književnosti. Sada je prodato više od 250.000 knjiga. Ja sam do sada napisala 7 nastavaka "Dnevnika Pauline P." i neverovatno je da deca sa istim žarom čitaju tu knjigu kao i pre 25 godina. Producenti su to prepoznali, zamolili su me da im ustupim prava za film. Pre 10 godina je Paulina P. bio top 1 u Hrvatskoj", rekla je Sanja Polak.

Zadovoljna kako je film odrađen i kako je glumica Katja Matković odigrala lik Pauline P.

"Prvi put kada sam pogledala film, doslovno me je preplavila sreća. Ne zbog toga što sam ja autorka dela koje je ekranizovano, već zbog toga što će deca konačno dobiti film koji će gledati decu. Promatrajući Katju (Katju Matković, koja glumi Paulinu P, prim.aut), ja sam poverovala da je ona Paulina P, a to je dovoljan razlog da se može videti da sam zadovoljna. Film je u Hrvatskoj postigao neverovatan uspeh. Ja sada idem na književne susrete i meni deca kažu da su gledali film preko Netfliksa 8, 10, 12 puta. Meni je to prosto neverovatno. I knjiga se povezuje sa filmom, film se povezuje sa knjigom, i mislim da je uspeh ovog filma je upravo u želji cele filmske ekipe da daju više od onoga što nudi. U Hrvatskoj, verovatno i kod vas, nije baš lako snimiti film. Ova filmska ekipa se izuzetno potrudila", rekla je Sanja Polak.

Ona je navela da je čitanje izuzetno važno.

"Ja biram na pozive. Ja sam učiteljica i radim svakog dana u školi, već 33 godine. Bavim se stručnim, naučnim radom. Sav moj poziv kao književnica da bude to skladan tekst koji će deca čitati kako bi razumeli čitanje, jer čitanje je neprocenjivo blago za čoveka. Zbog obaveza, ja nemam vremena da se bavim prevodima, međutim, bila sam u Nemačkoj na jednom književnom susretu. Nakon čitanja mojih priča, male Nemice su nazvale i rekle: "Možemo da Vas zagrlimo?" Tako da, bilo bi zgodno da u Srbiji izađe knjiga i mislim da bi to za izdavače bilo super, jer ako se u Hrvatskoj proda u 250.000 primeraka, što bi sada bila barijera da se uradi (u Srbiji). Ja sam spremna za saradnju", rekla je Sanja Polak.

Ona se slaže da bi bila odlična ideja de se lektire pretoče u film

"To bi bilo sjajno,samo što mi nismo Amerika, nismo Holivud. U Hrvatskoj je na snazi da mi nemamo određenu lektiru, nego učenica i učiteljica prema afinitetu biraju, jer nam je važno da deca čitaju ono što im se sviđa, a ne ono što im je nametnuto. Paulina se kroz tih 20 godina se profilisala kao najomiljeniji književni lik za učenike trećeg razreda. To je pokazala velika anketa koju je izradio Ministarstvo obrazovanja. Mislim da bilo koja nacionalna kinematografija treba puno više ulagati u kinematografiju za decu. Žao mi je što društvo tako malo ulaže u decu", rekla je Sanja Polak.

Priznaje da je ostvarila svoju životnu misiju.

"Što se tiče mojih književnik dela, pored 7 Dnevnika Pauline P, napisala sam još 5 knjiga, deca me obožavaju. Vidim da u Hrvatskoj deca jako puno čitaju. Neke devojčice znaju napamet sve tekstove. Znači, može se, niko ih na to ne tera, i to obožavaju. Oni dolaze k meni, pogotovo mame i roditelji i kažu mi: "Uz Vaša dela je moje dete naučilo da čita." Ja sada ima 55 godina i moja životna misija je ispunjena. Sa filmom ili bez njega. Film je jedna odlična nadogradnja, ja sam filmskim umetnicima dala potpunu slobodu. Nisam bila ni na jednom setu. Ja sam pustila da naprave film onako kako ga oni vide...", rekla je Sanja Polak, koja već radi na novoj knjizi.

(Telegraf.rs)