Preminuo Milan Kundera

Vreme čitanja: oko 1 min.

Imao je 94 godine

Milan Kundera / Foto: Profimedia

Milan Kundera, autor romana "Nepodnošljiva lakoća postojanja", je preminuo, preneo je Javni servis Češke televizije. Imao je 94 godine.

Kundera je dobio priznanja za svoj stil koji prikazuje teme i likove koji lebde između svakodnevne stvarnosti svakodnevnog života i uzvišenog sveta ideja, piše Reuters.

Rođen je u češkom gradu Brnu, ali je emigrirao u Francusku 1975. nakon što je bio izopšten zbog kritikovanja sovjetske invazije na Čehoslovačku 1968. godine.

Njegova kasnija dela, pisana na francuskom jeziku, nisu prevođena na češki. Kundera je povremeno je posećivao Češku, ali uvek inkognito, i nikada nije razgovarao sa novinarima.

Na osnovu odluke posle susreta sa tadašnjim premijerom Andrejem Babišom, Kunderi je vraćeno češko državljanstvo, piše Tanjug.

Iako je objavljivao i eseje, zbirke pesama i drame, Kundera je najpoznatiji po svojim romanima i sebe smatra prevashodno romanopiscem.

Najpoznatija dela su mu: Šala (Žert),  Smešne ljubavi (Směšné lásky), Život je drugde (Život je jinde), Oproštajni valcer (Valčík na rozloučenou), Knjiga smeha i zaborava (Kniha smíchu a zapomnění), Nepodnošljiva lakoća postojanja (Nesnesitelná lehkost bytí), Besmrtnost (Nesmrtelnost), Usporavanje (La Lenteur), Identitet (L'Identité),  Neznanje (L'Ignorance).

Kundera je bio izuzetno čitan u bivšoj Jugoslaviji, sarajevski izdavač "Veselin Masleša" 1984. je objavio njegova sabrana dela.

(Telegraf.rs)