Maja Herman Sekulić u italiji predstavlja svoju poslednju knjigu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Maja Herman Sekulić prvi put u Italiji promoviše svoju poslednju knjigu Devet života Milene Pavlović Barili u izdanju "Il kušino di stele" (Il kuscino di stelle) i u prevodu pesnikinje Klaudije Pićino

Foto: Dušan Reljin

Književnica Maja Herman Sekulić nastavlja svoj trijumfalni pohod po svetu u ulozi vrhunskog ambasadora naše književnosti u zemljama velikih književnosti i starih kultura poput Indije, Kine i Italije.

U Indiji je nedavno imenovana za potpredsednika Internacionalne Akademije etike (IEA), čiji je predsednik ugledni indijski pesnik i filozof dr Džernail Anand, a pod pokroviteljstvom vlade Indije i Uneska.

U Kini je ovog meseca dobila Prvu nagradu za poeziju u prevodu kineskog pesnika Džejmsa Tijana na najvećem međunarodnom prolećnom festivalu Put Svile 2023! Ovo takmičenje je u prestižnoj organizaciji Međunarodne Akademije za umetničko obrazovanje (IAETDAA) sa sedištem u Pekingu i pod pokroviteljstvom kineske vlade.

Maja Herman Sekulić prvi put u Italiji promoviše svoju poslednju knjigu Devet života Milene Pavlović Barili u izdanju "Il kušino di stele" (Il kuscino di stelle) i u prevodu pesnikinje Klaudije Pićino, roman koji je dobio i nagradu za "najbolji strani roman" u Rovigu u novembru 2022. Ovo je prvi put da je neki srpski roman dobio takvu nagradu u istoriji srpske književnosti.

Prva promocija je danas 26. maja u Parmi, u parmskoj biblioteci Fiakadori i po rečima autorke znači "veliki povratak Milene porodičnim korenima" u rodnom mestu Mileninog oca Bruna, poznatog novinara, muzičara i kompozitora. O knjizi će govoriti kritičar Luka Arijano i pesnikinja Emanuela Rico, u prisustvu prevodioca i autora. Laskavi prikazi Majine knjige i najave za ovu promociju izašle su već u više italijanskih medija.

Drugo predstavljanje knjige, odigraće se u 28. maja u bibilioteci Kastel Mađore pored Bolonje, koju će voditi upravnica biblioteke Manuela Kavići u razgovoru sa prevoditeljkom i autorkom, a u najavljenom prisustvu guvernera regije Emilija koja je nedavno pretrpela ogromne štete od poplava, tako da će sav prihod od prodaje knjiga biti poklonjen ugroženima.

Maja Herman Sekulić, svetski je priznata pesnikinja prevedena na 27 jezika i nosilac je više značajnih međunarodnih i domaćih priznanja od kojih je poslednje najviša nagrada Udruženja književnika Srbije za životno delo. Ona je i popularni romanopisac izdat na 5 svetskih jezika, autorka nekoliko bestselera, esejista sa knjigama koje su postale udžbenici za fakultete u regionu, vrsni prevodilac 12 kapitalnih knjiga, urednik 2 antologije na engleskom, dopisnik novina, član Američke akademije pesnika, američkog i srpskog PEN-a, UKS-a i SKD-a, potpredesednik nove Akademije etike iz Indije i doktor uporedne književnosti sa Prinstona. Posle Njujorka, vratila se za stalno u Beograd.

(Telegraf.rs)