Književni susret Damira Karakaša i Zvonka Karanovića 27. aprila u Beogradu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dva pisca govoriće o sebi, pisanju, inspiraciji, stvaralaštvu i svom odnosu prema književnosti, o važnosti čitanja, i iskustvu sa prevodima

Foto: Pixabay

Književni razgovor - dvougao Zvonka Karanovića i Damira Karakaša biće održan u četvrtak, 27. aprila od 19h u beogradskom Kulturnom centru Grad, u okviru programa “Booking Balkan”.

Dva pisca govoriće o sebi, pisanju, inspiraciji, stvaralaštvu i svom odnosu prema književnosti, o važnosti čitanja, i iskustvu sa prevodima.

Jedan od glavnih povoda gostovanja hrvatskog pisca Damira Karakaša je i izlazak njegovog novog romana "Potop", koji je objavljen u izdanju kuće "OceanMore" iz Zagreba.

U pitanju je nastavak njegove ličke trilogije koju čine prethodne knjige "Sjećanje šume" i "Proslava".

Najnoviji roman u prvi plan postavlja iskustvo romantične ljubavi glavnog lika, mladića koji je u raskoraku između dva sveta - iz kog potiče i kome stremi.

Pored ove teme, pisci Karanović i Karakaš govoriće o Damirovom životu u Parizu, kao i na dane nakon povratka iz ovog grada svetlosti i procese književne afirmacije.

Takođe, na književnom razgovoru biće reči i o adaptacijama Karakaševih dela u pozorišne predstave i film, a hrvatski pisac će prezentovati crtanje portreta i preneti deo iskustva iz Pariza.

Autor Damir Karakaš (56) rođen je u selu Plašćica kod Brinja u Lici (Hrvatska). Nekoliko godina radio je u Zagrebu i Splitu kao novinar, od 2001. živeo je u Bordou, u Francuskoj, a od 2002. do 2007. u Parizu gde se izdržavao sviranjem harmonike.

U Parizu na Novoj Sorboni studirao je i francuski jezik, izvodio performanse, izlagao konceptualne radove, dok sada živi u Zagrebu.

Objavio je knjigu putopisa “Bosanci su dobri ljudi”, zbirke priča “Kino Lika”, “Eskimi” i “Pukovnik Beethoven”, romane “Kombetari”, “Kako sam ušao u Europu”, “Sjajno mjesto za nesreću”, “Blue Moon”, “Sjećanje šume”, “Proslava”, “Okretište” i “Potop”.

Karakaš je dobitnik domaćih i stranih književnih nagrada (tportal, Fric, Kočićevo pero, Premio Itas, Meša Selimović…), a knjige su mu prevođene na desetak jezika.

Zvonko Karanović (64) je rođen je 1959. godine u Nišu, gde živi i radi.

Bio je zaposlen kao novinar, urednik, voditelj na radiju, di-džej, organizator koncerata.

U svom književnom opusu ima deset zbirki pesama - "Blitzkrieg", "Srebrni Surfer", "Mama Melanholija", "Extravaganza", "Tamna magistrala", "Svlačenje", “Mesečari na izletu”, “Kavezi”, “Zlatno doba”, “Iza zapaljene šume”, tri romana - "Više od nule", "Četiri zida i grad" i "Tri slike pobede", 12 knjiga u inostranstvu, 10 knjiga izabranih pesama (USA, Austrija, Slovenija, Palestina, Mađarska, Ukrajina, Hrvatska, Makedonija) i dva romana (Ukrajina).

Dobitnik je nekoliko srpskih nagrada za poeziju, kao i međunarodnih književnih stipedija, kao one koju dodeljuje „Hajnrih Bel Fondacija“ (Keln, Nemačka).

Pesme su mu prevedene na više od 20 jezika i zastupljen je u više domaćih i stranih antologija poezije, najznačajnije u zbirci "New European Poets" (SAD, Minesota). Osnivać je i glavni je urednik izdavačke kuće "PPM Enklava" .

Program "Booking Balkan" ima cilj predstavljanje autora Balkana i njihovim povezivanjem u međusobnoj interakciji i popularizaciji regionalne književnosti i prevodilaštva.

Naredni programi planirani su za 18. maj kada će u Kulturnom centru Grad gostovati Marko Tomaš i dramaturg Milena Marković, i 1. jun, kada će razgovor imati Maša Seničić i Rumena Bužarovska (Severna Makedonija).

Programi će biti realizovani tokom aprila, maja i juna uz podršku Evropske mreže za književnost i "TRADUKI" (Berlin, Nemačka).

(Telegraf.rs/Tanjug)