Održana promocija knjige "Priručnik za solidan život" u UK Pardbrod

Vreme čitanja: oko 2 min.

Promocija knjige "Priručnik za solidan život" autorke Olivere Zulović, dobitnice književne nagrade "Politikinog zabavnika" za najbolju knjigu namenjenu mladima, održana je sinoć u UK Parobrod

Foto: Promo

Osim autorke, o knjizi koju je izdao "Lom", govorile su Irena Špadijer, profesorka Filološkog fakulteta u Beogradu, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice književnog programa u Parobrodu.

Knjiga priča priču o dvoje tinejdžera, Ljubi i Ljubici, koji postaju prijatelji u trenucima u kojima im se oboma u porodici dešavaju veliki lomovi. Ljuba živi sa roditeljima koji ne mogu da nađu zajednički jezik, i odlučuju da svako za sebe ljubav pronađe na drugom mestu, dok se Ljubica suočava sa bolešću majke. Oboje pokušavaju da nađu sebi svrhu u druženju koje se zasniva na špijunaži komšija dvogledom, kroz svetlarnik zgrade.

Dvogled je njihov mali prozor u tuđe živote koji spolja deluju savršeno, ali drugi pogled otkriva i druge istine. Jedan prozor odnosno zbivanja koja posmatraju, vode ih u avanturu u kojoj postaju i mali junaci.

Iskrenost dečijeg razmišljanja i pogleda na svet odraslih obogatila je knjigu višeslojnim poučnim porukama, koje prema rečima žirija priznanja "Politikinog zabavnika", prikazuju refleksivnu lepotu i tragiku odrastanja, zahvaljući kojima "Priručnik" postaje istinska generacijska knjiga, u kojoj će se prepoznati mlađi, ali i stariji čitaoci.

Prema rečima autorke, knjiga je posvećena upravo svim nesavršenim roditeljima, kako bi znali da nisu sami u greškama koje prave i odlukama koje donose. "Deca će svakako naći svoj put, na listi naših obaveza na prvom mestu treba da se nađe obaveza da im prenesemo empatiju", istakla je Zulović.

Olivera Zulović/ Foto: Promo/ Tamara Paležević

Na pitanje kako definiše odlike solidnog života, Zulović je rekla da ne zna pravu definiciju, te da se i sama kao i drugi snalazi da nađe mesto i pravu meru u konfuziji u kojoj živimo, ali da je važno da radost nikad ne podrazumevamo. Govoreći o solidarnosti, ona je dodala da je danas, u eri potpunog individualizma, solidarnost autentično retka, a za nju važnija od svega.

Profesorka Špadijer, koja je član žirija nagrade Zabavnika, istakla je da se pomenuta nagrada dodeljuje gotovo pola veka, a da je ovo prvi put da je među čak 50 naslova, knjiga "Priručnik za solidan život" prvi izbor svih članova žirija, što već dovoljno govori o knjizi.

Ona je zaključila da je Priručnik sjajno napisana knjiga koja stilskim bravurama doprinosi neprestanom iznenađenju i donosi neverovatnu notu humora, kao i da je to priča o prijateljstvu i ljudskoj potrebi za prepoznavanjem srodnog bića sa kojim čini celinu, ali i nizom saveta i motiva.

(Telegraf.rs/PR)