Predstavljena knjiga intervjua sa Amfilohijem Radovićem: Reči Matije Bećkovića su kumovale nazivu dela

- Ovo je u stvari knjiga mitropolita Amfilohija, on priča, a ja sam ga samo vodio kroz razgovore i sa njim pričao o aktuelnim temama - rekao je autor Perica Đaković

Printskrin: RTS

Knjiga "Morački jasnovidac", u kojoj su intervjui sa mitropolitom Amfilohijem Radovićem koje je vodio novinar Perica Đaković, predstavljena je kripti Hrama Svetog Save, piše RTS.

Perica Đaković, koji obeležava 40 godina novinarske karijere, upoznao se sa mitropolitom Amfilohijem Radovićem osamdesetih godina. Amfilohije Radović je tada bio episkop u eparhiji Banatskoj.

U periodu d 2013. godine do mitropolitove smrti je nastalo dvadesetak dvosatnih intervjua sa duhovnikom koji je obeležio crkveni, kulturni i politički život svog vremena.

- Ovo je u stvari knjiga mitropolita Amfilohija, on priča, a ja sam ga samo vodio kroz razgovore i sa njim pričao o aktuelnim temama. On je ovo, bez kanona, običan čovjek, ali velika gromada čovjek, jedna od najvećih veličina vremena u kom je živeo - rekao je Perica Đaković za RTS.

Perica Đaković Printskrin: RTS

Na predstavljanju knjige bio je i akademik Matija Bećković, čije su reči kumovale nazivu knjige.

- Ako ti nadživiš Matiju, ti ćeš i njega proglasiti za sveca. A ja njemu: 'Iz vaših usta u Božje uši.' Ali ja sam nadživeo Amfilohija, pa sam ga na njegovoj sahrani nazvao Moračkim jasnovidcem. A da je jasnovidac odlučila su nebesa - rekao je akademik Matija Bećković.

Matija Bećković Printskrin: RTS

Kako je navedeno, Perica Đaković priprema i drugu knjigu razgovora sa mitopolitom Amfilohijem.

(Telegraf.rs/izvor: Marko Rajković/RTS)