Je li ona novi Haruki Murakami? Roman "Grudi i jaja" osvojio je svet, a sad i mi možemo da ga čitamo

Šta je to savremena ženstvenost? Jednog vrelog letnjeg dana Nacu se, na putovanju u rodni grad, bori sa nedovršenim osećajem sebe. suočava sa strepnjom u vezi sa starenjem u samoći, i bez dece...

Foto: Profimedia/AFP/Charly Triballeau

- Ako želite da znate koliko je neko bio siromašan u detinjstvu, pitajte koliko su imali prozora. Nemojte da pitate šta im je bilo u frižideru ili u ormanu. Broj prozora govori sve. Sve će vam reći. Ako nisu imali nijedan, ili samo jedan ili dva, to je sve što treba da znate.

Prvi roman japanske autorke Mieko Kavakami pod nazivom Grudi i jaja upravo je preveden na srpski jezik i objavljen u izdanju Kontrasta. Malo koji roman je u prethodnim decenijama uspeo da dobije tako snažnu recepciju kod književne publike na svetskom nivou, a da se ne radi o poznatom i priznatom autoru ili autorki. U prilog ovoj tvrdnji govori i činjenica da je za prethodne dve godine preveden na preko dvadeset jezika, i da su o njemu intezivno pisali najveći svetski portali i novinske agencije. I, najavažnije: kao i svi zapamćeni romani, uspeo je da pomiri kritiku i publiku, izazvavši opštu naklonost.

„Grudi i jaja", Mieko Kavakami / Foto: Kontrast izdavaštvo

Roman je dobio nepodeljene pohvale i na Zapadu: o njemu su se, između ostalih, pohvalno izrazili i Vog, Gardijan i Njujork Tajms. U velikom stilu, roman je proglašen za Zapaženu knjigu godine od strane Njujork Tajmsa, i uvršten u deset najboljih knjiga 2020. godine, po izboru časopisa Tajm.

Grudi i jaja preispituju šta je to savremena ženstvenost: priča smeštena u savremeni Japan poverena je trima ženama koje se suočavaju sa sputavajućim običajima i ličnim osećanjima neizvesnosti na putu ka pronalaženju mira i budućnosti koju zaista mogu nazvati svojom. Obiman, ali neverovatno pitak, roman donosi priču o tridesetogodišnjoj Nacu, njenoj starijoj sestri Makiko i sestrinoj kćerki Midoriko. Makiko je otputovala u Tokio u potrazi za pristupačnom procedurom za povećanje grudi. Uz nju je i Midoriko, koja je nedavno zanemela, suočena sa nejasnim, ali ogromnim pritiscima u vezi sa odrastanjem. Njeno ćutanje uskoro će postati katalizator za svaku od njih da se suoči sa svojim strahovima i frustracijama. Jednog vrelog letnjeg dana, deset godina kasnije, Nacu se, na putovanju u rodni grad, bori sa nedovršenim osećajem sebe dok se suočava sa strepnjom u vezi sa starenjem u samoći, i bez dece...

Uz karakterističan humor, u osnovi stila ovog inventivnog i pronicljivog romana je i zapanjujuća emocionalna dubina. Zahvaljujući njemu, Mieko Kavakami se nametnula kao jedan od najznačajnijih i najuticajnijih japanskih pisaca.

Knjiga se trenutno nalazi na promo popustu od 15%, ali je možete dobiti za 20% manju cenu ukoliko ukucate kod telegraf

Kao i uvek, prilikom poručivanja možete napisati posvetu, a Kontrast će je odštampati na prvoj stranici knjige koju poručujete. Na taj način, knjiga postaje unikat.

Takođe, ukoliko želite da izbegnete troškove poštarine, možete posetiti izdavača i u kancelariji u Kralja Milutina 37/17 i knjigu kupiti na licu mesta.

(Telegraf.rs)