Retrospektiva filmova Bate Stojkovića u Jugoslovenskoj kinoteci

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Printskrin: RTS

Povodom 90 godina od rođenja velikana srpskog glumišta Danila Bate Stojkovića (1934-2002) Jugoslovenska kinoteka će, uz otvaranje legata i izložbe, prirediti retrospektivu njegovih filmova u obe svoje sale.

Program 28. oktobra u sali „Makavejev“ otvara besplatna projekcija ratne drame „Delije“ (1968) u režiji Miodraga Miće Popovića. Bata Stojković je igrao glavni lik Gvozdena, kojem je Mića Popović posvetio znatan deo svog slikarskog opusa.

Tokom bogate karijere Bata Stojković je ostavio svoj prepoznatljivi pečat u filmovima različitih žanrova. Tako će u sali „Makavejev“ do 30. oktobra biti prikazani, između ostalih, komedija „Bubašinter“ (1971) Milana Jelića i drama bez reči „Testament“ (1975) Miloša Miše Radivojevića

U sali Kinoteke u Kosovskoj ulici publika će moći da uživa u njegovim bravurama od 28. do 31. oktobra. Program otvara „Čuvar plaže u zimskom periodu“ (1976) Gorana Paskaljevića, a narednih večeri prikazuju se „Poseban tretman“ (1980) i „Varljivo leto ’68“ (1984), takođe u Paskaljevićevoj režiji.

U ovom izboru su i tri filma Slobodana Šijana u kojima je Bata Stojković kreirao nezaboravne uloge: „Ko to tamo peva“ (1980), „Maratonci trče počasni krug“ (1982) i „Kako sam sistematski uništen od idiota“ (1983).

Retrospektiva se završava projekcijom „Balkanskog špijuna“ (1984) u režiji Dušana Kovačevića i Božidara Nikolića.

U oktobarskom broju časopisa „Kinoteka“ objavljen je tekst Radmile Stanković „Trajni vlasnik glume“, o izuzetnom umeću i posvećenosti Danila Bate Stojkovića koji je igrao u 44 filma, 68 televizijskih drama i serija i nizu pozorišnih predstava.

(Telegraf.rs)