I definitivno: Poznato je kada i gde možete gledati seriju "Sablja"

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: RTS/This and That Productions

Serija koja je privukla ogromnu pažnju u čitavom regionu, osvojila nagrade u Kanu i Brnu, imala premijeru u Beogradu, Sarajevu i Leskovcu, stiže i na male ekrane! Od subote 02. novembra, svakog vikenda na našem Prvom programu u 20.00h, premijerno prikazujemo dugo iščekivanu seriju „Sablja“, koja će kroz osam epizoda pratiti događaje iz naše recentne prošlosti – ubistvo premijera Zorana Đinđića i situaciju u zemlji pre i nakon 12. marta 2003. godine.

Držeći se faktografije, ali uz umetničku slobodu, kreatori serije Vladimir Tagić i Goran Stanković (dvojac dobro poznat TV publici po seriji "Jutro ce promeniti sve"), potrudili su se da daju presek društveno-političke situacije u zemlji od devedesetih do dvehiljaditih godina i da dočaraju atmosferu neizvesnosti koja je vladala te 2003. godine u Srbiji.

Istovremeno, serija prati likove premijera, političara, kriminalaca, pripadnika paravojnih jedinica, ali i fiktivne likove – mladu i ambicioznu televizijsku novinarku Danicu Mandić, policijske inspektore Borisa Rakića i Ljubu Vasiljevića, angažovane u istrazi, kao i sitnog kriminalca unutar zemunskog klana Uroša Ristića.

Kada je o likovima i predstavljenim događajima reč, autori ističu da je u pitanju „dramska interpretacija stvarnih događaja – plod mašte i kreativne slobode autora. Glavni likovi su izmišljeni, a neke scene rezultat su pretpostavke, umetničke obrade i ne predstavljaju objektivnu istinu“. Ipak, kako se radi o nama bliskoj istoriji, mnogi od junaka serije zasnovani su na stvarnim ličnostima. Svakako će biti zanimljivo pogledati kako su se poznati glumci snašli u ulogama ličnosti koje su godinama punile novinske stupce u rubrikama od politike do crne hronike.

Serija je pored beogradske premijere imala projekcije i na Sarajevo film festivalu, kao i na festivalu u Leskovcu. U Kanu je nagrađena za najbolju glumačku interpretaciju čitavog ansambla, a u Brnu, na jednom od najznačajnijih festivala u Evropi - "Serial killer", osvojila je glavnu nagradu. U narednom periodu seriju očekuju i festival srpskog filma “Orfelin” u Vašingtonu (20-24. oktobra) kao i “Talinn Black Nights” u Estoniji (08-24. novembra).

Uloge tumače: Dragan Mićanović (Zoran Đinđić), Ljubomir Bandović (Boris), Milica Gojković (Danica), Lazar Tasić (Uroš), Feđa Štukan (Ljuba), Jasna Đuričić (Svetlana), Zlatko Burić (Žarko Ilić), Bojan Navojec (Duća), Miloš Timotijević (Kum), Sergej Trifunović (Legija), Muhamed Hadžović (Mrav), Nenad Heraković (Miloš Simović), Marko Gizdavić (Aca Simović), Jasmin Geljo (Načelnik Gavrić), Dubravka Kovjanić (Vesna), Marko Marković (Beba Popović), Marko Grabež (Čeda Jovanović), Goran Radaković (Jovan Prijić), Marija Škaričić (Sonja Janković), Milica Filić (Vera), Vahid Džanković (Raša), Bojan Žirović (Steva), Bojan Krivokapić (Zvezdan Jovanović), Peđa Marjanović (Škene), Srđan Miletić (Mihajlović), Lina Teodorović (Maša)... i drugi.

Proizvodnja: Radio-televizija Srbije i „This and that Productions“, 2024. godine

Kreatori serije: Vladimir Tagić i Goran Stanković

Scenaristi: Dejan Prćić, Marjan Alčevski, Maja Pelević, Vladimir Tagić i Goran Stanković

Reditelji: Goran Stanković i Vladimir Tagić

Direktor fotografije: Aleksandar Košutić

Scenografkinja: Zorana Petrov

Kostimografkinja: Maja Mirković

Montažeri: Lazar Predojev, Vladimir Radovanović i Milena Predić

Dizajnerka maske: Ana Bibić

Kompozitor: Aleksandar Ranđelović

Dizajner zvuka: Miloš Drndarević

Urednici serije: Tamara Baračkov i Marko Novaković

(Telegraf.rs)