Objavljene nominacije Godišnje nagrade reditelja za najbolje filmove i serije u regionu

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Promo/Godišnje nagrade reditelja

U okviru nove manifestacije Godišnje nagrade reditelja, koja će biti održana 16. i 17. oktobra u Novom Sadu, objavljene su liste nominacija za najbolju režiju filma, i dve kategorije TV serija – mini serije i najbolja epizoda dramske serije sa prostora bivše Jugoslavije. Organizaciju ove važne manifestacije podržala je FERA - Federation of European Screen Directors.

U konkurenciji se nalazilo 46 filmova, 12 pojedinačnih epizoda dramskih serija, i 10 mini serija iz zemalja bivše Jugoslavije.

O dobitnicima nagrada odlučivalo je 162 reditelja raznih generacija iz čitavog regiona, koji su imali mogućnost da na posebnoj zatvorenoj platformi na sajtu www.godisnjenagradereditelja.com , u prethodnih mesec i po dana pogledaju sve filmove i serije u konkurenciji za nagrade.

Za najbolju režiju dugometražnog igranog filma nominovani su Dragan Bjelogrlić za režiju filma „Čuvari formule“ (Srbija), Una Gunjak – „Ekskurzija“ (BiH), Luka Mihajlović – „Indigo Kristal“ (Srbija), Mladen Đorđević – „Radnička klasa ide u pakao“ (Srbija), i Siniša Cvetić – „Usekovanje“ (Srbija).

U kategoriji Najbolja režija mini-serije, nominovani su Mina Đukić (epizoda „Plen“ serije „Poseta“ - Srbija), Uroš Tomić (epizoda „Požar“ serije „Poseta“ - Srbija), Marko Đilas za seriju „Poziv“ (Srbija), Dalibor Matanić za drugu sezonu serije „Šutnja“ (Hrvatska), i Alen Drljević i Nermin Hamzagić za seriju „Znam kako dišeš“ (BiH).

U kategoriji Najbolja režija pojedinačne epizode dramske serije, nominovani su Jelena Stolica (“12 reči” - Srbija), Ivan Stefanović (“Deca zla” - Srbija), Saša Hajduković (“Koža” – Srbija, BiH), Petar Ristovski (“Tunel” - Srbija) i Ivan Živković (“Vreme smrti” - Srbija).

Na svečanoj večeri sa nominovanim rediteljima i gostima, pored nagrada za najbolje režije serija i filmova, biće dodeljena i počasna Nagrada za promociju kulture prostora Balkana u svetu, koja nosi ime legendarnog reditelja Živojina Žike Pavlovića.

U okviru manifestacije Godišnje nagrade reditelja, 16. i 17. oktobra brojni gosti prisustvovaće i konferenciji Organizacija za zaštitu autorskih prava i seriji panela Asocijacija reditelja Balkana. Panelima će moći da prisustvuju studenti i sve zainteresovane kolege.

Misija ove manifestacije je da profesiji reditelja vrati integritet i nezavisnost autorskih ideja, i da se izbori za profesionalne uslove rada i promociju njihovog dela.

Gala svečanost dodele Godišnje nagrade reditelja, u organizaciji producentske kuće „Magična linija“ reditelja Darka Bajića, biće održana 17. oktobra u Hotelu „Pupin“ u Novom Sadu.

Pravo učešća u izboru za Godišnje nagrade reditelja ostvarile su serije koje su imale premijerno prikazivanje od juna 2023. do juna 2024. godine, kao i filmovi koji su imali bioskopsku distribuciju od januara 2023. do juna 2024. godine. Filmovi i serije moraju biti većinske produkcije jedne ili više zemalja ex yu regiona, a reditelj filma ili serije mora biti iz zemlje ex yu regiona.

(Telegraf.rs)