Palestinci i Izraelci zajedno na Slobodnoj zoni – Film kao krik za slobodu

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Slobodna zona - Promo

Dokumentarni film „Mi nemamo drugu zemlju” (No Other Land), debitantsko ostvarenje Palestinsko-izraelskog kolektiva koje prati druženje dvojice mladića sa sukobljenih strana, premijerno će biti prikazan na 20. Slobodnoj zoni.

Film se bavi višedecenijskim uništavanjem oblasti Masafer Jata na Zapadnoj obali, koju čini dvadesetak palestinskih sela. Tu živi i Bazel Adra, mladi palestinski aktivista koji se od detinjstva bori protiv sistemskog rušenja kuća i masovnog proterivanja njegove zajednice od strane izraelskih vlasti. Njemu se u toj borbi pridružuje i vršnjak, izraelski novinar Juval Abraham, koji pokušava da svojim sunarodnicima prenese realnu situaciju sa lica mesta.

– Kao mlađem govorili su mi da se kuće ruše jer Palestinci grade nelegalno, ali sam onda shvatio da postoji zakon koji brani Palestincima da dobijaju građevinske dozvole, kao deo šire zavere da im se preuzme zemlja – kaže Juval.

Istraživanje ga je dalje odvelo do Masafer Jate, gde je upoznao Bazela. Povezala ih je borba protiv nepravde koju su, potom, pretočili u film.

„Mi nemamo drugu zemlju” sastoji se od video-zapisa koje su Bazel i Juval načinili tokom pet godina (do oktobra 2023) i arhivskih snimaka Bazelove porodice. Sem njih dvojice, Palestinsko-izraelski kolektiv čine i izraelska novinarka i snimateljka Rejčel Sor i palestinski aktivista i fotograf Hamdan Balal.

Snimanje je proticalo u izuzetno stresnim i napetim uslovima, budući da izraelska vojska sada ima vlast nad Masafer Jatom. Dvaput su upadali u Bazelov dom i oduzimali kompjutere i kamere, ali je film, ipak, ugledao svetlost dana. Svetsku premijeru imao je na 74. Berlinskom festivalu u februaru, gde je osvojio nagradu za najbolji dokumentarac i nagradu publike.

Ovaj „zastrašujući filmski udarac u stomak” i „hronika o ljudskoj izdržljivosti” priznanja je dobio i na festivalima u Kopenhagenu, Oslu, JAR, Nionu, Šefildu, Belfastu, Portugalu, Poljskoj, Zagrebu...

Oba mladića ističu da je političko rešenje od suštinskog značaja za okončanje okupacije i stabilnu budućnost regiona.

– Nadam se da naš film pokazuje koliko je trenutni sistem neodrživ. Bazel i ja smo isto godište. Ja sam Izraelac, on Palestinac. Živimo na pola sata jedan od drugoga, ali nismo jednaki. Ja živim pod civilnim zakonom, Bazel pod vojnim. Ja imam pravo glasa, on ne. Ja mogu slobodno da se krećem po Izraelu, Bazel je, poput miliona drugih Palestinaca, zatočen na okupiranoj Zapadnoj obali. Ovaj aparthejd mora da se ukine – izjavio je Juval.

Bazel Adra nastavlja da agituje i preko društvenih mreža na tome da pokaže Zapadu šta se dešava na terenu, „da smo žrtve brutalne okupacije i da nam je potrebna podrška celog sveta da to zaustavimo”, poručuje.

Jubilarno, 20. izdanje Slobodne zone biće održano od 6. do 11. novembra u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Festival će biti svečano otvoren 6. novembra u 19 sati u Plavoj dvorani Sava centra, regionalnom premijerom filma „Anora” Šona Bejkera, ovenčanog Zlatnom palmom.

Ulaznice po ceni od 1200 dinara, u prodaji su onlajn preko sajtova Tickets i eFinity, kao i na prodajnim mestima ovih servisa.

I ove godine, deo filmskog programa moći će da pogleda publika u celoj Srbiji, jer će platforma KinoKauch biti domaćin onlajn Slobodne zone.

Ovogodišnji festival podržali su potprogram MEDIA programa Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Filmski centar Srbije i Francuski institut.

(Telegraf.rs)