U krupnom planu na 17. LIFFE-u Vladimir Perišić

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Marko Jocić

U festivalskom programu „U krupnom planu“ , gostovao je reditelj i prvi laureat nagrade „Otisak Gorana Paskaljevića“ Vladimir Perišić. Tom prilikom govoro je o značaju ustanovljenja nagrade koja nosi ime slavnog autora, na LIFFE-u, kao i o svom profesionalnom putu, načinu rada i onome šta je njemu važno u stvaranju filmova.

„Jugoslovenski film druge polovine 20.veka je najveća umetnost koju smo imali i mladim rediteljima je važno da znaju da imaju na šta da se oslone. Vrlo me je dirnula ova nagrada, jer je to jedan kreativan gest Festivala, Leskovačkog kulturnog centra, Kristin Paskaljevic, Umetničkog saveta, jer ustanovljenjem ove nagrade čine jednu budućnost mogućom. Zbog toga sam bio emotivan na pozornici, na dodelli nagrade, što mi se retko dešava i ta emocija mi mnogo znaći.“

„Mislim da ne biramo teme. Već one sazrevaju u nama. Postoji nešto što se u stvaranju filma zove jezgro uloge, to je ono što je zajedničko liku i ulozi koju glumac tumači. Vi morate da imate u sebi to što hoćete da izrazite. Da bi film zaživeo, mora biti tačno ono što u njemu govorite, da krećete iz nečega što vam je poznato, da možete da osvetlite ono što drugi ne mogu. Odrastao sam u svetu poltike i znam da iz svog iskustva mogu da kažem nešto, što neko drugi, bez tog iskustva, ne može. „

Foto: Marko Jocić

U okviru Glavnog takmičarskog programa 17.LIFFE-a prikazan je film „Lost country“. Nakon projekcije održan je razgovor sa publkom kome su pored reditelja i scenariste filma Vladimira Perišića prisustvovali i glumci: Jovan Ginić, Miodrag Jovanović i Lazar Kocić.

Vladimir Perišić je studirao modernu književnost na Univerzitetu Pariz VII i režiju u filmskoj školi La Femis. Njegov diplomski film, „Dremano oko” (2003), pod mentorstvom Šantal Akerman, prikazan je u okviru selekcije Kinofondacija na Kanskom festivalu. Njegov prvi igrani film „Ordinary People” (2009) imao je premijeru u okviru takmičarske selekcije Nedelje kritike u Kanu. Učestvovao je u kolektivnom filmu „Mostovi Sarajeva” (2014) sa Žan Lik Godarom, Kristi Pujom, Sergejem Loznicom, Angelom Šanelek. Film je premijerno prikazan u okviru zvanične selekcije Kanskog festivala. „Lost Country” (2024), njegov drugi igrani film, takođe je prikazan u okviru takmičarske selekcije Nedelje kritike u Kanu, gde je Jovan Ginć osvojio nagradu Reveletion za najboljeg mladog glumca. 2024 je bio clan zirija za Zlatnu Palmu za kratki film na Kanskom filmskom festivalu.

(Telegraf.rs)