Počinje Novi Sad film festival - Ponovo radi i bioskop na otvorenom, Neoplanta Openair

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Recklick Design Studio

Novi Sad film festival zvanično počinje danas i trajaće do 22. septembra, a lepa vest za sve Novosađane je da će se u okviru festivala ponovo aktivirati i čuveni letnji bioskop na otvorenom, Neoplanta Openair, u dvorištu Kulturnog centra Novog Sada.

Na festivalu će se premijerno emitovati regionalna i nacionalna rediteljska ostvarenja iz celog sveta, takmičarske selekcije studentskih i srednjoškolskih filmova, dokumentarni i eko-filmovi, bioskopski hitovi, a posetioce očekuju i gostovanja oskarovaca. Kompanija Neoplanta, kao partner festivala, pobednicima u nacionalnoj selekciji srednjoškolskog filma dodeljuje Široko bicikle.

U okviru Neoplanta Openair bioskopa na otvorenom biće prikazivani filmovi iz glavne internacionalne selekcije festivala, među kojima i egipatski kandidat za Oskara, film „Voy! Voy! Voy!“, kao i filmovi iz revijalne selekcije A Sad Novi, koja je posvećena filmovima, rediteljima i glumcima koji su na bilo koji način povezani sa Novim Sadom. To su ovoga puta filmovi koji su već postali bioskopski hitovi: „Za danas toliko“ i „Nedelja“.

Satnice projekcije filmova na Neoplanta Openair lokaciji:

-Sreda, 18. septembar, u 20.00 – „Šalša“ (HR), Glavna takmičarska selekcija (nakon projekcije sledi razgovor sa ekipom filma)

-Četvrtak, 19. septembar, u 20.00: „Voy Voy Voy“, Glavna takmičarska selekcija – egipatski kandidat za Oskara/22.00, „Nedelja“

-Petak, 20. septembar, u 20.00: „Videoteka“ (SRB), Glavna takmičarska selekcija/22.00, „Za danas toliko“

Ovogodišnji lauerat za doprinos internacionalnoj kinematografiji je čuveni mađarski reditelj, Ištvan Sabo, čiji je film „Mefisto“ dobitnik Oskara za najbolje strano ostvarenje. Sabo se tako pridružuje još jednom dobitniku Oskara, već najavljenom Zoranu Perišiću, koji će biti laureat za doprinos internacionalnom razvoju animacije i vizuelnih efekata, nagrade koja je prvi put uvedena ove godine na festivalu.

Ulaznice za sve projekcije filmova mogu se kupiti na prodajnim mestima Gigstix-a, kao i onlajn na njihovom sajtu, gde su takođe u prodaji ulaznice za koncert poznatog balkanskog umetnika, Boža Vreća, koji će uz pratnju orkestra Camerata Novi Sad, na Velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta, zatvoriti ovogodišnji Novi Sad film festival.

Pored Neoplanta Openair lokacije, publika filmove može pogledati i u Galeriji likovne umetnosti, Gimnaziji „Laza Kostić“, bioskopu Arena Cineplex, knjižari Zenit books i u Kulturnoj stanici Svilara.

(Telegraf.rs)