Najavljena premijera domaćeg filma "Los Alamos" sa Slavkom Štimcem na 52. FEST-u

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 4 min.

Priča prati generala ratnog vazduhoplovstva u bekstvu koji kidnapuje poznatu filmsku glumicu

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Premijera novog domaćeg filma "Los Alamos" Dejana Vlaisavljevića Nikta, biće održana večeras na 52. FEST-u, najavila je danas autorska i glumačka ekipa.

Na istom mestu (DOB) film će biti prikazan i sutra (15.00h) u programu “FEST 52”.

Osim reditelja, na konferenciji za medije govorili su glumci - Violeta Goldman, Aleksandra Širkić, Francuz u Beogradu – Arno Humbert, Saša Radojević (po vokaciji scenarista), i direktor fotografije Predrag Bambić.

Filmografiju reditelja čine sledeći nezavisni naslovi: “Film neće biti prikazan” (1988), “Uvrnute duše” (2001), “Undertaking” (2002), “Veliki Poljubac” (2006), “Paluba ispod Terazija” (2016), “Sutra je još uvek juli" (2020), “Skriveno lice jugoslavenskog filma” (2023).

Vlaisavljević Nikt je podsetio da mu je ove godine treće učešće na FEST-u i osvrnuo se na svoj serijal od već četiri filma o privatnom detektivu Džoniju Palubi, kojeg on i glumi.

"I u ovom filmu se govori o drugim filmovima, tako da je to meta film, meta struktura, uključen je omaž američkom filmu. U pitanju je priča o dve sestre bliznakinje, koje se ne podnose i one neće imati optimističan kraj", ukratko je opisao svoj film reditelj i glavni glumac Dejan Vlaisavljević Nikt.

Uloge tumače: Slavko Štimac, Ana Bretšnajder Tanasković, Miloš Tanasković, Violeta Goldman, Dejan Vlaisavljević Nikt, poznati scenaristi Nebojša Pajkić i Saša Radojević, direktor fotografije Predrag Bambić, Goran Koljanin, Petar Milošević, Jovana Stević, Arnaud Humbert, Aleksandra Širkić, Đorđe Matić, Dušan Šušnjar Feniks.

Priča prati generala ratnog vazduhoplovstva u bekstvu koji kidnapuje poznatu filmsku glumicu.

Inspiracija autoru bili su američki filmovi "Dead Ringers" (1964) Pola Henrida, sa Bet Dejvis i "The Dark Mirror" (1946) Roberta Siodmaka, sa Olivijom de Hevilend u glavnoj ulozi.

Režiju, montažu i scenario potpisuje Dejan Vlaisavljević Nikt, koji je naveo da je danas teško plasirati nezavisni mali film kakav je "Los Alamos" u Srbiji.

"Pre svega ovde ne postoje "art house" bioskopi koji podržavaju takva ostvarenja. Bioskop je kolektivno iskustvo u mraku. Vi u sali sedite sa nepoznatim ljudima i delite gledanje nekog filma. Esencijalno je pitanje šta je filmska projekcija. Za mene je bolno kada dođem u Srbiju i vidim u šta su pretvoreni razni bioskopi, svi su propali kao Jadran, Kozara ili Balkan, a ne živim ovde već 33 godine", istakao je režiser Nikt koji radi decenijama u SAD.

Kompletan autor filma je podsetio da su njegovi prethodni filmovi o detektivu Džoniju Palubi imali uspeha.

Tako je ostvarenje "Paluba ispod Terazija” osvojilo nagradu za najbolji scenario na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji 2016, gde je prikazan i triler “Sutra je još uvek juli" (2020) i na Festivalu evropskog filma Palić.

Kako autor koji živi i stvara u SAD, otkrio je da će "Los Alamos" ići tamo na striming servise i platforme i biti objavljen u formi DVD, kao boks set sa ostalim filmovima iz tog serijala o Džoniju Palubi, tako da će biti upriličena promocija.

Glumica Violeta Goldman je rekla da je Nikt uloge pisao za sve njih u scenariju, te su se oni kao glumci uklapali u njegov stil pripovedanja.

"Uloge je prilagodio nama, kako mi živimo, tako nas je opisao i dočarao, i meni lično je zanimljiv taj stilski nivo koji Nikt ima. Igram odbeglu psihijatricu koja ima dvostruki život. Ovde je veoma bogat svet reditelja, pun imaginacije, što mi se dopalo i kad smo radili prethodni film "Sutra je još uvek juli", navela je glumica Violeta Goldman.

Njena koleginica Aleksandra Širkić je otkrila da u "Los Alamos" igra jednu viziju, te da njen lik može da se tumači na različite načine, i poručila svakom gledaocu "idi i gledaj", u duhu istoimenog slogana 52. FEST-a.

Francuski glumac Arno Humbert koji živi u Beogradu duže vreme, napomenuo je da ovde priča srpski, dok je u prošlom filmu ("Sutra je još uvek juli") imao ulogu na engleskom i francuskom jeziku.

Humbert je primetio da su u pitanju dva sasvim različita filma, iako oba u žanru krimića i trilera, te su i njegove uloge drugačije, i dopalo mu se da uđe naivno u film, gde nije saznao od autora sve iz scenarija šta će se desiti, već je otkrivao tokom snimanja.

Scenarista, dramaturg i reditelj Saša Radojević treći put kao glumac sarađuje sa Niktom i ocenio je da su njegovi filmovi "spona između andeground ostvarenja i Holivuda", jedan "pravi američki noar", i definisao kao "evro-amerikana", dakle spoj nezavisnog umetničkog filma i mejnstrima.

Direktor fotografije Predrag Bambić, čest Niktov saradnik, naglasio je da su njih dvojica odrastali na filmovima u Jugoslovenskoj kinoteci, tako da im nije teško da se razumeju šta žele da postignu u svojim projektima.

Bambić je dodao da ti filmovi komuniciraju sa referencama na neke poznate filmove iz istorije američke kinematografije, i da ovakav "art house" i žanr film noar ima određene uslovnosti koje su ispoštovali.

Producenti filma su Stefan Vacić i Bez Ocko ispred kuća "Montage", "Remaining Light", "Griffith’s Riders".

Dejan Vlaisavljević Nikt (57) rođen je u Beogradu, bio je učenik poznatih filmskih režisera Miroslava Bate Petrovića i Jovana Joce Jovanovića, a filmom je počeo da se bavi još 1982. godine. Obrazovan je na klasičnom Holivudu i avangardnom filmu u Jugoslovenskoj kinoteci i drugim svetskim kinotekama. Nikt se bavi muzikom i transmedijalnim performansom, autor je mnogih alternativnih filmova, muzike za film, rok albuma i stripova.

(Telegraf.rs/Tanjug)