Pripovedaju o praštanju, ljubavi, miru... Poznati srpski televizijski božićni filmovi

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Koji najviše volite?

Printskrin: Youtube/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Domaća kinematografija u svojoj bogatoj istoriji realizovala je i ostvarenja koja su posvećena današnjem hrišćanskom prazniku Božiću, koja se iznova repriziraju na malim ekranima.

Reč je o televizijskim filmovima u produkciji Radio televizije Srbije, i danas se prisećamo četiri TV projekta koja su ostavila traga – “Na Badnji dan” (2005), “Položajnik” (2005), “Božićna pečenica” (2007) i “Uoči Božića” (2015).

Navedeni filmovi opisuju naše običaje za vreme božićnih praznika, za Badnje veče ili sam dan Božića, ali takođe pripovedaju o praštanju, ljubavi, miru, harmoniji, slozi, koja je svima neophodna, a ima se utisak kao da uvek nedostaje.

Srpski TV film “Na Badnji dan” snimljen je 2005. u režiji Slobodana Ž. Jovanovića, inspirisan delom pisca Koste Trifkovića. Reditelj potpisuje scenario koji je adaptirala Mirjana Lazić, dramaturškinja na gotovo svim TV ostvarenjima o Božiću.

Uloge tumače - Slobodan Boda Ninković, Vlastimir Đuza Stojiljković, Jadranka Nanić Jovanović, Marina Vodeničar, Uroš Mišić, Boris Komnenić.

Badnji dan je sveti dan kada se porodica okuplja oko trpeze, ili tako bi barem trebalo da bude, ali advokat Svetozar Vujić, osim svog služitelja i prijatelja Jovana, nema nigde nikoga.

On više nije mlad i shvata da mu prolazi vreme, i u trenutku dosade, kroz prozor na ulici advokat je video dve žene i jedno dete kako stoje na hladnoći.

Odmah je njih pozvao kod sebe da se ugreju uz trpezu dok je praznik. Oni prihvataju poziv i veče provode zajednički u opuštenom razgovoru, iz koga se saznaje da je porodica – udovica sa dvoje dece, izbačena na ulicu, jer nisu imali da plate stanarinu.

Udovica odlazi kasnije na spavanje, ali ćerka ne može da spava, kao ni advokat.

Njih dvoje igraju karte i nažalost kroz razgovor ćerka shvata da je advokat Vujić neposredni krivac što su one o Badnjem danu završile na ulici. Stvar se komplikuje kada se u raspravu umeša policajac. Ali, na kraju, srce odlučuje i ljubav između advokata i devojke se ostvaruje.

Iste godine (2005) snimljen je i TV film “Položajnik” u režiji Miloša Radovića, a scenario je pisala takodje Mirjana Lazić. Igrali su sledeći glumci: Dragan Mićanović, Bojana Stefanović, Radmila Živković, Feđa Stojanović, Tamara Vučković Manojlović, Mladen Andrejević.

U pitanju je pitka komedija sa ljubavnim zapletom, a radnja je smeštena u Beograd tridesetih godina prošlog veka. U idiličnoj pretprazničnoj atmosferi, započinje i kasnije se razrešava - jedna intriga, jedna ljubav i jedna veridba: devojka, već malo okasnela sa udajom, brižni roditeljski par, dva udvarača, vešta služavka – čine okosnicu radnje.

Drama “Božićna pečenica” (2007) u režiji Slobodana Radovića, prema scenariju Jelice Zupanc, realizovana je prema istoimenoj noveli Stevana Sremca, a u njoj igraju: Svetislav Bule Goncić, Dragiša Milojković, Branka Pujić, Boris Pingović (kao Stevan Sremac – narator), Nebojša Kundačina, Mile Stanković, Željka Stričević i Dragan Vujić Vujke.

Topla i duhovita priča pruža publici priliku da se priseti humora Stevana Sremca i njegovom smislu za detalje i karaktere, iz vremena krajem 19. veka, gde se opisuje prividna ozbiljnost malograđanskog života.

Snalažljivi činovnik poštanskog nadleštva Jova Maksić ne baš sasvim slučajno pozvao je na božićni ručak svog mlađeg kolegu polaženika Pavla Postiljonovića.

Božićni običaji će se ovde ukrstiti sa komičnim situacijama, a domaćin će pokušati da iskoristi situaciju za još jednu novčanu pozajmicu.

Četvrti igrani TV film bio je “Uoči Božića” iz 2015. godine koji je režirao Milivoje Miško Milojević, prema scenariju Mirjana Lazić, a po motivima priča Branislava Nušića – “Gospođa Milhbrot” i “Opštinsko dete”.

Radnja filma odvija se u Beogradu između dva svetska rata, a zaplet se odigrava oko jednog siročeta koje pronalazi porodicu. U kuću sredovečnog para bez dece, upravo na Badnji dan, neočekivano, ulazi najveća radost poznog roditeljstva.

Glumačku ekipu su činili: Anita Mančić, Dragan Mićanović, Gorica Popović, Nikola Vujović, Jovana Gavrilović, Svetislav Bule Goncić, Branka Šelić, Ivan Mihailović, Branislav Bane Zeremski, Ivan Đorđević Džudi, Vladimir Tešović i Branislav Platiša.

(Telegraf.rs/Tanjug)