Zašto je Lord Voldemort pobegao u Albaniju?

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 4 min.

Albanija igra iznenađujuće veliku ulogu u "Hariju Poteru"

Foto: Warner Bros / Ferrari / Profimedia

Tokom čitave franšize o Hariju Poteru, lord Voldemort se više puta krije u Albaniji, naizgled pronalazeći savršeno mesto za pritajivanje, iako na pitanje zašto nikada nije dobio istinski odgovor. Još iz vremena filma "Hari Poter i kamen mudrosti", poznato je da se Voldemort povukao u Albaniju u oslabljenom stanju nakon što se suprotstavio Poterima, i od tada je ponovo posetio ovu istočnoevropsku zemlju nekoliko puta tokom franšize. Dok nekima ovo može izgledati kao potpuno nasumično okruženje za rehabilitaciju ovog negativca, udaljene albanske šume imaju poseban značaj u svetu čarobnjaka.

Osim što je to daleka lokacija (u odnosu na Veliku Britaniju) koja bi lako mogla da sakrije povređenog lorda Voldemora, istorija Albanije u franšizi o Hariju Poteru, a posebno sa navedenih negativcem, dublja je nego što većina misli. Nakon što je ubio Lili i Džejmsa Potera 1981. godine, ali nije uspeo da ubije mladog Harija, Voldemort, ozbiljno oslabljen od napora stvaranja sedam horkruksa i od odbijanja ubilačke kletve namenjene Hariju, odlučio je da pobegne u Albaniju kako bi se oporavio, ostajući tamo deceniju pre nego što ga je profesor Kvirel pronašao i Voldemort je video priliku da povrati svoju moć. Međutim, ovo nije bio prvi put da je Voldemort posetio Albaniju, a neće biti ni poslednji.

Prvi put da Voldemort odlazi u Albaniju nije kada se tamo krije i oporavlja od bitke. Umesto toga, to je nakon što se prvi put prijavio za nastavnika u Hogvortsu i direktor Dipet ga je odbio. Voldemortova opsesija Albanijom vodi sve do osnivača Hogvortsa Rovene Rejvenklo, kao i direktno povezivanje sa njegovim usponom na vlast kao Mračni gospodar. Uprkos značaju zemlje u celoj franšizi o Hariju Poteru, ostaje pitanje zašto je Voldemort izabrao ovu  lokaciju za svoje skrovište. Međutim, postoji jedan veliki događaj u vremenskoj liniji Harija Pottera koji objašnjava Voldemortov stalni povratak u zemlju.

Kada je Voldemort, koji je tada još uvek nosio svoje rođeno ime Tom Ridl, posetio Hogvorts i prijavio se za mesto učitelja Odbrane od mračnih veština, takođe je posetio Sivu damu, ili Helenu Rejvenklo, rezidentnog duha Rejvenklo. Nekako ju je naterao da razgovara sa njim o svojoj majci Roveni i Roveninoj izgubljenoj dijademi. Helena mu tokom njihovog razgovora otkriva da je jednom pobegla u Albaniju gde je majčina magija nije mogla da dopre i sakrila majčinu dijademu u šuplje drvo u tamošnjoj šumi.

Iako se Albanija retko pominje u serijalu filmova o Hariju Poteru, romani mnogo dalje proširuju značaj istočnoevropske zemlje, za koji se može pretpostaviti da se prenosi i na filmove. Helena krije dijademu u albanskoj šumi zbog njene udaljenosti, što čini dijademu neverovatno teškom za pronalaženje.

"Izgubljena" dijadema Rejvenkloua navodi Voldemorta da krene u ono što se čini kao 20-godišnju potragu jer se ne vraća u Hogvorts da bi se ponovo prijavio za mesto profesora narednih 20 godina. Kada to uradi, ne samo da proklinje poziciju učitelja Odbrane od mračnih veština, već i sakriva dijademu u prostoriji zahteva. Iako je Ridl doneo dijademu nazad u Hogvorts nakon što ju je pretvorio u svoj peti horkruks, Albanija bi sigurno postala važna lokacija za nadobudnog negativca.

Albanija igra iznenađujuće veliku ulogu u Hariju Poteru

Sa prekretnicom stvaranja horkruksa, logično je da bi Lord Voldemort osetio vezu sa albanskom šumom, potencijalno se osećajući kao da deo njega još uvek tamo živi. Ovo bi pojačalo njegovu odluku da se sakrije u Albaniji i nakon napada na Godrikovu dolinu i nakon njegovog neuspelog pokušaja da ukrade Kamen mudraca. Potencijalno se takođe vratio u Albaniju nakon događaja iz "Harija Potera i kamena mudrosti" jer je bio uveren da će ga jedan od njegovih sledbenika, Piter Petigru, tamo naći baš kao Kvirel. Da nije pronađen u Albaniji, Voldemort ne bi saznao za Turnir tri čarobnjaka i ne bi smislio svoj plan Vatrenog pehara da ubije Harija Potera i povrati njegovu bivšu vitalnost.

U stvari, neposredno pre događaja u Vatrenom peharu dešava se još jedan značajan trenutak za Voldemorta u Albaniji. Berta Džorkins, službenica Ministarstva magije, koja se pominje u knjigama, ali potpuno izrezana iz filmova, posećuje rođaku u Albaniji i zatim nestaje na nekoliko meseci. To je zato što je Petigru i Voldemor pronalaze u Albaniji i ispituju je pre nego što je Voldemor ubije. Berta Džorkins je ta koja Voldemortu daje informacije o Tročarobnjačkom turniru. Bez njene misteriozne smrti u Albaniji i Voldemorta koji se ponovo krije u Albaniji, on ne bi imao svoj veliki plan.

Čini se da je lord Voldemort delio vezu sa albanskim šumama na koju bi malo ko mogao da se pozabavi, čineći pojavu zemlje u celoj franšizi o Hariju Poteru još dirljivijim.

(Telegraf.rs/izvor: Screenrant)