Film „YU Grupa – Trenutak sna“ Darka Lungulova na 12. GRAFEST u Gračanici

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Dvanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi GRAFEST, održaće se od 4. do 6. decembra u Gračanici, pod sloganom „Muzika života“.

Foto: Promo/"YU grupa - trenutak sna"

12. GRAFEST će svečano otvoriti film Darka Lungulova „YU Grupa - Trenutak sna“ u ponedeljak, 4. decembra u 20 časova u Domu kulture Gračanica, a autor filma će biti prisutan na otvaranju festivala.

Darko Lungulov, reditelj filma je o prikazivanju filma u Gračanici rekao: „Izuzetna mi je čast što moj film YU Grupa - Trenutak sna otvara Grafest u Domu kulture Gračanica i što će publika na Kosovu imati priliku da ga vidi na velikom platnu. Posebno se radujem što ću ponovo posetiti Gračanicu za koju me vežu lepe uspomene nastale tokom snimanja ovog filma“.

Žarko Milenković je u katalogu festivala o filmu o YU Grupi napisao: „Filmovi koji će biti prikazani u revijalnom delu programa ovogodišnjeg festivala GRAFEST govore o međusobnoj isprepletenosti umetnosti i života, tj. života kao muzike i muzike života, kao arije koja ostaje iza svakog snimljenog kadra. Tako film Darka Lungulova YU Grupa –Trenutak sna koji prati život i rad jedne porodice, muzičke grupe, ali i jednu epohu jugoslovenskog zlatnog doba umetnosti, progovara o tome da život može biti muzika, uvek i u svakom segmentu, čak i onda kada nikome do muzike nije stalo. Muzika je ta koja spaja socijalne i estetske kategorije, prevladava nesporazume i briše međugeneracijske razlike. Muzika čini most između onog što označava vrednosno i onog ideološkog, gotovo identitetskog određenja života”.

O filmu „YU Grupa - Trenutak sna“

„YU Grupa - Trenutak sna“ Darka Lungulova je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici. Film prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom, 1940-ih godina. Epsko, ali istovremeno i duboko intimno ostvarenje, kreativno koristi arhivski materijal i do sada neobjavljivane Super 8 filmove da bi ispričao priču o trajanju, ljubavi i borbi.

U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, a montiran duže od dve godine, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje.

U filmu učestvuju Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević - Žule, Peca Popović, Siniša Škarica… Originalnu muziku za film komponovao je Petar Jelić. Autor postera je akademski slikar Boban Savić Geto, poznat po ilustracijama, stripovima, koncept-artu, karakter-dizajnu i scenografiji.

Ostvarenje „Yu Grupa - Trenutak sna“ je podržao Filmski centar Srbije. Koproducent filma je Mirko Miljuš, dok je za distribuciju u Srbiji zadužen FAME Solutions.

(Telegraf.rs)