Festival nezavisnog američkog filma “IndieBelgrade” u Domu omladine Beograda

Vreme čitanja: oko 6 min.

Kompletan program devetog "IndieBelgrade" od pet naslova predstavili su danas umetnički direktori - filmski reditelji Hristina Hadžiharalabus i Radoslav Pavković

Foto-ilustracija: Pixabay

Festival nezavisnog američkog filma “IndieBelgrade” u svom devetom izdanju biće otvoren danas, 17. novembra, uveče premijerom novog ostvarenja "Ti pevaš glasno, a ja glasnije" sa Juanom MekGregorom u glavnoj ulozi, najavila je danas direkcija ove manifestacije u Domu omladine Beograda.

Za muzički program će biti zadužen američki alternativni rok bend "Giant Sand" na koncertu u sali "Amerikana", čiji je frontmen Hauard Hov Gelb, koji se vraća u prestonicu nakon osam godina od prethodnog nastupa.

Kompletan program devetog "IndieBelgrade" od pet naslova predstavili su danas umetnički direktori - filmski reditelji Hristina Hadžiharalabus i Radoslav Pavković.

Susret sa novinarima je bio organizovan u vidu neformalnog druženja u kafeu Doma omladine Beograda (DOB), gde će se kompletan festival i održavati na sceni Velike sale.

Kako je objasnio Pavković, filmovi američke nezavisne scene se ne mogu videti u bioskopima, tako da je ovo idealna prilika da publika gleda neku drugu vrstu priča na velikom platnu. On je istakao da nezavisni film donosi sasvim drugačije teme od onih koji se mogu videti u velikim holivudskim komercijalnim projektima.

Festival američkog nezavisnog filma održava se devetu godinu za redom u organizaciji DOB-a, uz podršku Grada Beograda i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Tako će publika od sutra do nedelje imati priliku da na repertoaru pogleda pet novih filmskih dela kao prikaz uzbudljive, nezavisne scene u Americi.

Oaza umetničke kreativnosti i iskrenosti, nezavisni film oduševljava snagom svog pripovedanja i zakazuje susret sa istinskom Amerikom, daleko od svetlosti Holivuda.

Radoslav Pavković, reditelj dugometražnog igranog filma "Crna Zorica" (2012), uporedio je nezavisni autorski srpski film sa američkim, i primetio da ipak u domaćoj kinematografiji ne postoji ta jasna distinkcija, odnosno da svi filmovi odlaze na konkurs Filmskog centra Srbije, kao jedno jezgro.

Tako je ocenio da i debitantski filmovi sa manjim bidžetima kao "Mali jutarnji smeh" Marka Đorđevića ili "Lihvar" Nemanje Ćeranića nisu toliko u definiciji nezavisnih ostvarenja, jer ih opet pomaže država i fondovi.

Pavković je naveo primere filmskih festivala u Berlinu i Roterdamu gde im je veoma važna politička poruka, a on smatra da ona ne treba da bude najznačajnija danas.

Ovogodišnji fokus festivala u DOB-u je na porodičnim vezama koje određuju čoveka i stvaraju uspešne filmske junake, ali i antiheroje. Tako su u fokusu porodica koja se raspada ili je u dubokoj krizi, familija koja guši i kontroliše svoje potomke.

Kako su naveli umetnički direktori, selekciju čine vrlo različiti filmovi sa jako zanimljivim temama, koji (pre)ispituju naše uloge u porodici i duboku potrebu da joj pripadamo. Izdvajaju da neki od najboljih filmova o Njujorku - gangsterska saga „Kum“ ili muzička drama „Groznica subotnje večeri“ počinju od zajedničkog porodičnog stola italijanskih doseljenika.

Uspešni i popularni filmski glumci Juan MekGregor, Rej Romano ili Stiv Zen igraju u nezavisnim delima u selekciji ove godine, što je neobično da jaka imena u Holivudu žele da snime i manji film sa skromnim budžetom a, kad mogu da zarade velike honorare u svojoj karijeri u "mejnstrim" naslovima.

"Umetnički film je upravo nezavisni, samim tim ti glumci koji postaju reditelji i producenti, sada žele da se osveže u karijeri sa nekim projektima koji imaju autorski pristup, i da se vrate na neke svoje početke. Da ipak ne rade samo za novac što im Holivud nudi i pruža, već da stvaraju umetnost", ocenila je Hristina Hadžiharalabus i dodala da se glumci užele da naprave nešto autorski i svoje, jednostavno, kvalitetno, iskreno, iz duše.

Umetnički direktori su tako izdvojili američku producentsku kompaniju "Miramax" koja je iznedrila veoma važne filmove u istoriji čije su teme van glavne struje te mašinerije, gde je karijeru započeo i jedan Kventin Tarantino sa delima "Ulični psi" i "Petparačke priče", ili je Gas Van Sant realizovao dramu "Dobri Vil Hanting" čiji su scenario potpisali glumci Met Dejmon i Ben Aflek i osvojili Oskara.

Ove godine filmovi na festivalu vode publiku u Kvins u jednu italijansku porodičnu zadružnu ludnicu, ili u Teksas sa grupom repera koji su jedni drugima familija, nestvarnu prirodu Vajominga u romansi sa „pregorelom“ japijevkom pred udajom u potrazi za suštinom koje više nema u modernom načinu života.

Britanski glumac sa američkom karijerom Juan MekGregor i njegova ćerka Klara MekGregor, na putu koji će ih ponovo spojiti i promeniti lični život, nastupaju u psihološkoj drami “Ti pevaš glasno, a ja glasnije” (2023) u režiji Eme Vestenberg. Ostvarenje sa festivala Karlovi Vari i SXSW, pripoveda sledeće: jedan otuđeni otac vodi svoju ćerku na put, kako bi joj pomogao da se izbori sa zavisnošću. Tamo nailaze na različite ljude, a njihov odnos se sa svakom novom situacijom stavlja na probu. Ta psihološka studija karaktera inspirisana je delimično i njihovim stvarnim odnosom otac-ćerka. Klara Mekgregor je ovde takodje i scenaristkinja i producentkinja filma.

Subotu će obeležiti “LaRoj” (SAD, Francuska 2023) u žanru noar-komedije, reditelja Šejna Etkinsona, gde igraju - Stiv Zan, Džon Magaro, Dilan Bejker. Film je osvojio Veliku specijalnu nagradu, Nagradu publike i Nagradu kritike – Dovil 2023, i bio je u selekciji festivala "Tribeka" osnivača Roberta De Nira.

Kada sazna da ga žena vara, Roj se odlučuje na samoubistvo. Međutim, planove mu menja neznanac sa kovertom novca, koji misli da je on plaćeni ubica. Roj u očaju odlučuje da prihvati posao. Ovo je mračna komedija u “vesternovskim” pejzažima Nju Meksika, pomalo u stilu slavne braće Koen.

Komediju - dramu “Negde u Kvinsu” (2022) rediteljski potpisuje slavni glumac Rej Romano, koji i igra u tom filmu uz Lori Metkalf i Dženifer Espozito, a bio je na festivalima Tribeka 2022, Palm Springs 2023, Majami 2023.

Komičar Rej Romano, zvezda sitkoma "Svi vole Rejmonda" igra čoveka bez većih uspeha u životu i pod budnim okom žene, braće i svog oca, koji rukovodi porodičnom firmom Italo-Amerikanaca. Ipak, kada shvati da njegov sin, stidljivi tinejdžer i vanserijski talenat za košarku, neće uspeti bez njegove pomoći, on ustaje protiv celog porodičnog sistema.

Nedelja na zatvaranju festivala obeležiće romantična drama “Špic sezone” (2023) tandema režisera Henrija Levnera i Stivena Kantera, sa festivala SXSW, San Dijego, Kalgari.

Ejmi, mlada i uspešna Njujorčanka, koja više ne nalazi suštinu u modernom načinu života, stiže sa verenikom u poznato odmaralište u prirodi. I dok je on i dalje opsednut poslom, ona vreme provodi sa vodičem za prirodu Lorenom, koji je slobodnog duha, i živi u svom automobilu. Filozofsko razmatranje pitanja ljubavi i slobode, u stilu filmova francuskog sineaste Eriha Romera.

Drugi film te večeri koji će zatvoriti devetu ediciju "IndieBelgrade" jeste muzička drama “Izgubljene duše” (2023) režiserke Ketrin Proper, koji je laureat Nagrada publike -Tribeka 2023.

Ovaj muzički film prati mladog repera Sola, koji posle smrti svog druga odlazi iz hraniteljske porodice i pridružuje se grupi repera na turneji po Teksasu. Lepota mladosti, spontanosti, stvaranja stihova i muziciranja, u ovoj priči se pretvaraju u jedan sasvim novi svet, gde će protagonista odrasti i osećati se kao da najzad ima svoj dom.

Umetnički direktori su istakli važnost velikih svetskih - američkih festivala koji neguju umetnički nezavisni film iz celog sveta, a opet osnivači su legendarni glumci, reditelji i producenti: Robert Redford i "Sundance" i Robert De Niro i njegova "Tribeka".

Oni su naglasili da umetnički nezavisni filmovi pružaju značajnu edukaciju i da je u Srbiji neophodno da se publika obrazuje gledajući takva ostvarenja, da ih prati i u redovnoj distribuciji, ne samo ekskluzivno na festivalima, mada su svesni da je veoma malo takvih bioskopa u Beogradu, sem Jugoslovenske kinoteke i Dvorane kulturnog centra, jer je težište na multipleks bioskopima u ogromnim tržnim centrima.

(Telegraf.rs/Tanjug/Ivan Makragić)