Škotskoj rediteljki Lin Remzi pripalo "Počasno Srce Sarajeva"

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Remzi se smatra jednom od najoriginalnijih i najuzbudljivijih autorki koje danas rade u nezavisnoj kinematografiji", naveli su iz Sarajevo film festivala

Foto-ilustracija: Pixabay

Škotskoj rediteljki, scenaristkinji i producentkinji Lin Remzi (Lynne Ramsay) biće uručeno "Počasno Srce Sarajeva" na 29. Sarajevo film festivalu, koji će biti održan od 11. do 18. avgusta, saopštili su danas organizatori.

Remzi će priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biti uručeno 16. augusta u "Ljetnom kinu Koka kola (Coca-Cola), nakon čega će biti prikazan film "Zaista, nikad nisi bio ovde" sa Žoakinom Feniksom (Joaquinom Phoenixom) u glavnoj ulozi, saopštio je festival.

"Remzi se smatra jednom od najoriginalnijih i najuzbudljivijih autorki koje danas rade u nezavisnoj kinematografiji", naveli su iz Sarajevo film festivala.

Nakon nekoliko kratkomeztražnih ostvarenja, Remzi je debitovala filmom "Rat Catcher" (1999) na Kanskom festivalu, u sklopu programa "Un Certain Regard", gde je zaslužio "Posebno priznanje".

Sledeći "Morvern Callar" je 2002. u programu "Directors' Fortnight" osvojio Nagradu mladih za najbolji strani film, dok je treći igrani film Remzi "Moramo razgovarati o Kevinu" (We Need To Talk About Kevin) bio je jedini britanski film nominovan za "Zlatnu palmu" 2011. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)