Palićki filmski festival počeo uručenjem nagrade Bogdanu Dikliću

Vreme čitanja: oko 4 min.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA i drugi

Foto: Damir Vujković,

Jubilarni, 30. Festival evropskog filma Palić otvoren je večeras uručenjem nagrade "Aleksandar Lifka" glumcu Bogdanu Dikliću i prikazivanjem filma "Žan di Bari" francuske rediteljke Majven.

Diklić je dočekan dugotrajnim aplauzima posetilaca pred ispunjenom Letnjom pozornicom u Paliću, gde mu je "Lifku" za doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji domaćih stvaralaca uručio predsednik Saveta festivala, dramaturg Duško Kovačević.

"Nećete mi zameriti, bio sam već u sličnoj prilici, a i ne mogu da kažem ništa novo. Jako sam radostan. Ali reći ću ponovo, da sam samo predstavnik svih tih ljudi. Zajedno smo radili - prvih 48 godina", rekao je Diklić.

Foto: Damir Vujković,

Pre nego što je festival proglasio otvorenim, DIklić je zahvalio svim scenaristima i rediteljima sa kojima je imao čast i zadovoljstvo da radi, kao i direktorima fotografije, toncima, klaperima, binskim majstorima, vozačima i drugima.

Podsetivši da je Diklića upoznao početkom 1970-ih na Akademiji za pozorište, Kovačević je istakao da mu je čast što je u prilici da uruči "starom drugu ovo veliko međunarodno priznanje".

Kovačević je rekao da je "sigurno dokazano, da je Dik jedan do naših najznačajnih glumaca, koji je odigrao uloge u filmovima koji se pamte".

"Ove godine je 40 godina o premijere filma 'Maratonci trče počasni krug'. To je lepa priča. Manje lepa je da smo bili mlađi 40 godina. Zato je taj film tako tragičan", našalio se Kovačević.

Foto: Damir Vujković,

Povodom 30 godina Palićkog festivala ustanovljeno je malo priznanje - Replika Palićkog tornja, koju je direktor festivala Radoslav Zelenović uručio prvom dobitniku Kovačeviću. Prema rečima Kovačevića, "festival je sad u najboljim godinama - za razliku od nas". "Festival nam je došao u najbolje doba - tridesete. Da da je bilo lako - nije. Da je bilo veliko zadovoljstvo - jeste. Da je moglo više - verovatno. Da je moglo bolje - teško", poručio je Zelenović. U svom obraćanju, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je istakao da se jubilarno izdanje festivala slavi "ponovo pred mnogobrojnom publikom, koja tri decenije verno prati smotru najboljih filmova Evrope".

Foto: Damir Vujković,

Prema njegovim rečima, Palićki festival je izdržao sve nedaće i potvrđuje izreku da "oni koji se rađaju u nevreme izrastaju u čvršće i zrelije". Bakić je dodao da su od prvog izdanja festival mnogi smatrali neperspektivnim, "a on je izrastao u diva", koji slavi umetnost uprkos svopštoj nesigurnosti u svetu. Gradonačelnik Subotice je naglasio da otvaraju Palićki festival "uvereni da će još dugo trajati", a tome ide u prilog kvalitet filmova.

Pred svečano otvaranje, pokrajinski premijer Igor Mirović je rekao novinarima da je Pokrajinska vlada i ove godine izdvojila "ne mala sredstva da pomogne brojne reditelje i glumce, i tako pomogne veliku rensansu film u našoj zemlji".

"Nikad se nije ovoliko snimalo, postoje visoki dometi u našoj zemlji. Kultura je temelj je dugovečnosti i opstanka jednog naroda. Večeras na Paliću vidimo koliko ja važno da publika pokaže, kao i minulih decenija, posvećenost filmu", rekao je Mirović.

Prema njegovim rečima, tokom trajanja festival će imati brojne stvaraoce i goste iz inostranstva što "podiže značaj Palića i Subotice". "Iza nas je 30 godina kada je reč o filmskom festivalu i verume da je nemali broj ljudi došao da poseti Palić i Suboticu koji ovde ima veliku tradiciju", naveo je Mirović.

Na Letnjoj pozornici Palić potom je glavni takmičarski program otvorio film “Žan Di Bari” (Jeanne Du Barry) rediteljke Majven, koja u istorijskoj drami smeštenoj na dvor kralja Luja XIV tumači glavnu ulogu uz holivdskog glumca Džonija Depa.

Glavnu takmičarsku selekciju Palića koji traje do 21. jula čine i filmovi:

“Crveno nebo” Kristijana Pecolda, “Seneka: O stvaranju zemljotresa” Roberta Švenkea, “Zarobljen” Vasilisa Kacupisa i “Tri hiljade numerisanih delova” Adama Časija. Tu su i “Zemlja kratkih rečenica” Hele Jof, “Preeksponirano” Eleonore Veninove, “Nula kalorija” Džesike Hausner, “Stari hrast” Kena Louča, a van konkurencije su “Ingeborg Bahman - Putovanje u pustinju” Margarete Fon Trote, “Savršeni dani” Vima Vendersa i “Zaštita pre svega” Pavla Vučkovića. Festival ima i takmičarski program „Paralele i Sudari”, kao i selekcije "Mladi duh Evrope", "Severna Makedonija u fokusu", "Novi mađarski film", "Novi evropski dokumentarci", "Eko doks" (Eco dox), "Omaž dobitniku Underground Spirit nagrade", "EFA Shorts" i druge. Nakon Diklića, “Lifka” će tokom festivala biti uručena reditelju Andreasu Drezenu u kategoriji inostranih stvaralaca i glumcu Nikoli Ristanovskom iz Severne Makedonije u regionalnoj kategoriji.

Multimedijalna umetnica Marija Kanjas dobitnica je nagrade „Underground spirit" za izuzetan rad na polju nezavisnog filma. Na festivalu će biti dodeljene nagrade AFIFS za nabolji srpski film i za najbolji film u srpskoj manjinskoj koprodkciji u prošloj godini, pod pokroviteljskom Filmskog centra Srbije.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA i drugi.

(Telegraf.rs)