Preminuo legendarni Diznijev animator Berni Matinson: Radio je na "Mazi i Lunji", "Uspavanoj lepotici"...

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tokom svoje zapanjujuće i plodne karijere, Matinson je postao Diznijev radnik sa najdužim stažom ikada

Foto: KEVIN WINTER / Getty images / Profimedia

Berni Matinson, legendarni Diznijev animator koji je radio na nekoliko klasika počevši od 1950-ih, umro je u Kanoga Parku u Kaliforniji u 87. godini.

Tokom svoje zapanjujuće i plodne karijere, Matinson je postao Diznijev radnik sa najdužim stažom ikada. Kompanija "Dizni" potvrdila je njegovu smrt.

Animator, koji je počeo sa kultnim studijom na klasicima iz 1950-ih, uključujući "Maza i Lunja" (1955) i "Uspavana lepotica" (1959), a poslednji je radio na prošlogodišnjem "Čudan svet", umro je samo nekoliko meseci pre nego što je trebalo da bude nagrađen. Diznijeva prva nagrada za 70. godišnjicu usluge u junu.

"Bernijeva umetnost, velikodušnost i ljubav prema Diznijevoj animaciji i generacijama pripovedača koje su nam prolazile kroz sedam decenija učinile su nas boljim – boljim umetnicima, boljim tehnolozima i boljim saradnicima. Svi mi koji smo imali čast da ga poznajemo i učimo od njega osiguraćemo da se njegovo nasleđe nastavi“, rekla je šef Volt Diznijevog studija za animaciju i kreativni službenik Dženifer Li u izjavi.

Don Hol, režiser filma "Raja i poslednji zmaj", takođe je podelio izjavu u znak počasti Matinsonu.

"Skoro 30 godina, imao sam privilegiju da radim zajedno sa Bernijem Matinsonom, od Vinija Pua do Velikog heroja 6 do, nedavno, "Čudnog sveta". Divio sam se njegovom umeću, uživao u njegovom dobrom humoru i sedeo sam oduševljen njegovim pričama o Diznijevoj istoriji. Sa 18 godina sledio je svoj san da radi u kompaniji Walt Disney Animation Studios, i skoro 70 godina je živeo taj san svaki dan, inspirišući sve nas koji smo imali sreću da krenemo njegovim stopama. Mnogo ga volim", rekao je on.

Matinson je rođen 13. maja 1935. godine u San Francisku. Projekcija "Pinokija" tokom njegovog detinjstva (1940), kada je imao samo šest godina, inspirisala ga je da postane animator, navodi Variety.

Njegova rana animacija nastala je po uzoru na Diznijev stil.

Diplomirao je animaciju, gde je radio kao posrednik u filmu "Maza i Lunja" (1955).

Drugi rani Diznijevi filmovi na kojima je radio uključivali su "Sto i jedan Dalmatinac" (1961), "Mač u kamenu" (1963), "Meri Popins" (1964), "Knjiga o džungli" (1967), "Mačke iz visokog društva" (1970) i Spasioci (1977), piše Daily Mail.

(Telegraf.rs)