Najveća zvezda FEST-a Barbara Sukova o ulozi Gale Dali, pokazala posebnu sliku kada je bila u Jugoslaviji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za Galu i druge istorijske ličnosti koje je tumačila (Roza Luksemburg, Hana Arent, Hildegard Bingenska) ima posebnu pripremu.

Foto: Dušan Milenković/ATAImages

Najveća zvezda ovogodišnjeg FEST-a, nemačka glumica Barbara Sukova, obratila se predstavnicima medija na konferenciji za novinare u mts Dvorani.

Večeras (19h) će joj na istom mestu biti uručen počasni Beogradski pobednik za celokupan doprinos filmskoj umetnosti, nakon čega će premijerno biti prikazan film "Dalilend" u kojem tumači Galu, suprugu i muzu umetnika nadrealiste Salvadora Dalija (Ben Kingsli).

Za Galu i druge istorijske ličnosti koje je tumačila (Roza Luksemburg, Hana Arent, Hildegard Bingenska) ima posebnu pripremu.

"Donekle je zastrašujuće kada igrate stvarne osobe, naročito one koje su veće od života (i od vas), ali imate izvore: pisma, svedočanstva, fotografije, što je odlična polazna tačka. Za one druge (fiktivne) uloge, morate sve to da izvučete iz sebe. U slučaju Gale, mnogi su je mrzeli, neki biografi su je se otvoreno gnušali, slično je bilo i sa Rozom Luksemburg, ali ja pokušavam da nađem glasove koji su drugačiji i da osobu učinim humanijom, čak i kad je "kučka" kao Gala. Svako spolja deluje na određeni način, ali sasvim je druga priča ona iznutra", istakla je Barbara.

Foto: Dušan Milenković/ATAImages

Karijeru je počela kao muza Rajnera Vernera Fasbindera.

"Snimanja sa Fasbinderom su bila nešto posebno, jer je radio ono što nijedan drugi reditelj sa kojim sam radila nije: dozvoljavao je samo jedan dubl i to bi bilo to! Dao bi vam samo jednu šansu", otkrila je Barbara.

Tužna je jer se danas filmovi prave na potpuno drugačiji način, a i ljudi sve više gledaju sadržaj kod kuće.

"Moramo da nastavimo da pravimo filmove za bioskop zato što je bioskop jedno od retkih mesta, ako ne i jedino, gde možemo zajedno da se smejemo i plačemo", poručila je.

Iako je prvi put na FEST-u, nije prvi put i u Beogradu. Boravila je sa roditeljima 1963, kao tinejdžerka. Tom prilikom posetila je i Ohrid i tamo upoznala dve devojčice, Zoricu i Biljanu. Te godine je u školi prikupljala pomoć za nastradale u zemljotresu u Skoplju a Zorica i Biljana su joj, u znak zahvalnosti, poslale poslužavnik sa šoljicama za kafu.

"Čuvala sam ga i svuda nosila sa sobom. Njh dve su sada kao ja, u srednjim sedamdesetim. Volela bih da ih ponovo vidim! Pošto nisam na društvenim mrežama, možda biste mogli da mi pomognete da ih pronađem", zamolila je Barbara i pokazala fotografiju devojčica iz tog vremena.

Video: Zlatno jaje izraelskom ostvarenju Pismo svinji Tal Kantor: zatvoren 16. festival Kustendorf

(Telegraf.rs)