Nacisti su zabranili ovaj film, a njegov rimejk je sada nemački kandidat za Oskara

Neredi su podsticani gde god se film prikazivao

Foto: Supplied by LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

Film "Na zapadu ništa novo" predstavljaće Nemačku u izboru za Oskara ove godine u kategoriji za najbolji međunarodni igrani film.

U pitanju je adaptacija istoimenog romana Eriha Marije Remarka iz 1929. godine, koji prati događanja na frontu tokom Prvog svetskog rata. Taj bestseler, zasnovan na Remarkovom iskustvu u nemačkoj vojsci, prodat je u tri miliona primeraka i preveden na 22 jezika u samo prve dve godine od štampanja. Skoro 100 godina kasnije ostao je neprikosnoveno antirantno delo.

Erih Marija Remark / Izvor: Wikipedia/ German Federal Archive

I ovaj roman, i njegov nastavak iz 1930. godine, ali i prvi film "Na zapadu ništa novo", sa druge strane, bili su zabranjeni su i spaljivani u nacističkoj Nemačkoj.

Taj prvi film snimljen je 1930. godine u režiji Luisa Majlstona, u danima kada cenzura još uvek nije nametnuta u Holivudu, a visceralni prikaz rovovskog rata, koji se završava čuvenom scenomranjenog heroja filma, Pola Baumera (Lu Ers), koji se smeši i pruža ruku kako bi dodirnuo leptira na bojnom polju, samo da bi ga ubio neprijateljski snajperista - duboko je odjeknuo kod američke publike.

Ali kada je stigao u Nemačku kasnije te godine, nacistička partija videla je antiratnu poruku kao ideološku pretnju svom sopstvenim ratnohušačkim ciljevima. Neredi su podsticani gde god se film prikazivao.

- Projekcija "Na zapadu ništa novo" u Mozartsaal izazivala je divlje demonstracije, ne samo u Berlinu, već i širom Nemačke - pisalo je u tekstu od 10. decembra 1930. u The Holliwood Reporter-u.

- Film je poprimio politički aspekt i nacisti ga koriste kao sredstvo da poljuljaju celu vladu.

Ipak, Filmska akademija nauke i umetnosti je prihvatila film: zaradio je četiri nominacije za Oskara i postao prvi koji je osvojio i izuzetnu produkciju (tj. najbolji film) i najbolju režiju na trećoj dodeli Oskara, održanoj 5. novembra 1930. u hotelu Ambasador.

Da li će i rimejk nemačkog režisera Edvarda Bergera (koji je zapravo treća verzija filma, nakon one iz 1979.) postići taj uspeh ostaje da se vidi 12. marta 2023. godine.

Kritičarima jeste jedan od omiljenih, ali takođe je i "Blisko" (Belgija), "Sveti pauk" (Danska" i "Sent Omer" (Francuska), koje je naša publika imala priliku da gleda na nedavno održanom Festivalu autorskog filma, kao i "EO" iz Poljske.

Podsetimo, Srbiju ove godine predstavlja "Mrak" Dušana Milića.

Video: Štimac: Imao sam dosta materijala u glavi i emocijama, specijalna projekcija filma Mrak

(Telegraf.rs)