"Lažna, nepravedna i bolna": Bes zbog nove sezone "Krune", kraljevski analitičar otkrio prave istine

Prijatelji kralja Čarlsa opisali su seriju kao "lažnu" i "nepravednu", naglasivši da ona može ostaviti nepopravljive posledice

Foto: Supplied by LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

Peta sezona Netfliksove serije "Kruna" objavljena je ove nedelje, nakon brojih kritika. Prijatelji kralja Čarlsa opisali su seriju kao "lažnu" i "nepravednu", naglasivši da ona može ostaviti nepopravljive posledice. Žalbe sa svih strana su navele Netflix da u opisu drame naglasi da je u pitanju fikcija, bazirana na istinitim događajima.

Ipak, pojedini prikazi već su naneli duboke rane, a istoričari i kraljevski analitičari istakli su da se samo u prve dve epizode iznose ozbiljne neistine. Na ove teme u 5. sezoni "The Crown" nisu ostali nemi:

Da li je princ Čarls pokušao da natera kraljicu da abdicira?

U prvoj epizodi nove sezone "Krune" princ Čarls lobira kod tadašnjeg premijera Džona Mejdžora da ubedi kraljicu da abidicira. Princ od Velsa (koga igra Dominik Vest) moli svoju majku da se odrekne prestola nakon što je u novinama objavljena anketa po kojoj veći deo stanovništva pruža podršku mlađem nasledniku.

Serija Kruna, 5. sezona / Printskrin: YT/Netflix

Mejdžor (79) insistira da se tako nešto nikada nije desilo, te je prikaz u "Kruni" nazvao "zlonamernim besmislicama".

- Uzeli su stvarni članak u novimama u kome je 47 odsto ispitanika smatralo da kraljica treba da u nekom trenutku u budućnosti abdicira u korist svog sina, a onda od toga napravili čitavu epizodu u kojoj ljudi zahtevaju od Čarlsa da preuzme presto. To se nije desilo, a osobe koje su prikazane, poput Džona Mejdžora, nazvale su celu stvar "vrlo uvredljivim glupostima". Mejdžor je veliki monarhista i poslednje što bi on uradio je da kuje zaveru protiv kraljice - kaže Ričard Iden, dvorjanin i urednik "Dejli mejla".

Kraljica Elizabeta II i bivši premijer Džon Mejdžor / Foto: Profimedia/AFP/Niklas HALLE'N

- To je izuzetno nepravedno i bez sumnje će na kralja Čarlsa baciti loše svetlo. A prosto - nije istina.

Da li je veza pokojnog princa Filipa sa Peni Načbul bila toliko intimna?

U drugoj epizodi "The Crown" princ Filip razvija vrlo blisku vezu sa Peni Načbul, nakon smrti njene ćerke. Njih dvoje povezuje ljubav prema vožnji kočija, a zajedno se smeju i nekoliko puta im se dodiruju ruke. Serija kasnije prikazuje kako veza između kraljice i Peni postaje sve hladnija, ali u stvarnom životu dve žene su jedna drugoj bile veoma drage. Insinuacije "Krune" da je postojala afera između princa Filipa i Peni Načbul razgnevile su obe porodice.

Peni Načbul, kraljica Elizabeta i princ Edvard / Foto: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Načbul, koja je inače grofica Mauntbaten od Burme, živa je i danas ima 69 godina.

- Tačno je da je njena ćerka Leonora preminula od raka kada je imala samo pet godina. Kraljica i princ pružili su grofici svu podršku. Ali ideja da se nekakva romansa razvila između nje i princa jeste zloupotreba ove tragedije i užasno velika uvreda. Razgovarao sam sa Peninim prijateljem koji je rekao da je porodica zgrožena, jer je kraljica bila Penina prijateljica ona je i ohrabrivala prijateljstvo između nje i Filipa.

Serija Kruna, 5. sezona / Printskrin: YT/Netflix

- Da, bilo je glasina tokom godina i svaka od njih bila je mučna za obe porodice. A naročito sada, nedugo nakon kraljičine smrti, ovi nagoveštaji u "Kruni" su vrlo bezukusni - izjavio je Iden.

Da li su nacisti hteli da postave vojvodu od Vindzora kao kralja-marionetu?

U trećoj epizodi porodica oplakuje smrt vojvotkinje od Vindzora, Volis Simpson, 1986. godine, ali ubrzo nakon toga kraljici su pokazana pisma koja dokazuju da su princ Edvard, vojvoda od Vindzora, i njegova supruga bili u čestoj komunikaciji sa nacistima.

Volis i Edvard / Foto: Profimedia/Bellmans/BNPS

Nekadašnji kralj Edvard VIII, a kasnije vojvoda od Vindzora, jeste imao jake veze sa nacistima, o čemu svedoče brojne fotografije i snimci. Godine 1937. on i Volis Simpson posetili su Hitlera u njegovoj vikendici u Bavarskoj, a nacisti jesu imali plan da 1940. godine kidnapuju Edvarda iz Španije, izvrše invaziju na Veliku Britaniju i postave Edvarda kao kralja (on je inače abdicirao 1936. godine, a nasledio ga je otac kraljice Elizabete, Džordž VI).

Ipak, uprkos tome što se o odnosima Edvarda i nacista mnogo govorilo, oni nikada do kraja nisu otkriveni javnosti.

- Ovo je jedna od retkih istinitih priča u "Kruni". Edvard i Volis jesu otišli da posete Hitlera u Nemačkoj i on jeste bio veliki poštovalac Hitlera, kao u ostalom i veći deo visoke klase u Britaniji u tom trenutku. Sasvim je moguće da je Edvard video ovaj režim kao mogućnost da se vrati na presto - kaže Iden.

Foto: Supplied by LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

Je li se princ Filip suočio sa Dajanom zbog biografije koju je pisao Endru Morton?

"Dajana: Njena prava priča", koju je napisao Endru Morton, bila je senzacionalna biografija koja je izazvala buru u javnosti. U drugoj epizodi pete sezone "Krune" princ Filip saznaje da je Dajana učestvovala u pisanju ove knjige.

- Ne talasaj! Nikada! - kaže joj on u seriji.

Serija Kruna, 5. sezona / Printskrin: YT/Netflix

Ipak, ideja da je princ Filip znao sa Dajaninu ulogu pre nego što je knjiga objavljena je potpono netačna, pa tako i ideja da se sa njom suočio i pokušao da je upozori kakve posledice to može da donese.

Morton je rekao za Dejli mejl da je sva korespodencija sa princezom vođena pod gustim velom tajne.

Princeza Dajana / Foto: Tanjug/AP

- Ono što je iznenađujuće jeste da je istinit događaj mnogo zanimljiviji od scenarija. To što je Endru Morton uspeo da napiše ovu knjigu, uz Dajaninu pomoć, a da za to niko ne sazna jeste pravi šok. To bi bila dobra epizoda. Ovako, sve je fikcija.

Da li je princeza Margaret obnovila svoju vezu sa Piterom Tenzendom?

Četvrta epizoda bavi se princezom Margaret (mlađom sestrom kraljice Elizabete) nakon što je raskinula se Piterom Tenzendom. Margaret ga u prethodnim sezonama naziva "ljubavlju svog života" i pristaje da se nađe sa njim na događaju u Londonu 1947, dok je on još bio u braku. Zvanično su raskinuli 1955. godine.

Serija Kruna, 5. sezona / Printskrin: YT/Netflix

Ipak, sve što "Kruna" prikazuje da se desilo kasnije je stvar mašte. Oni se jesu sreli 1992. godine, kao što je prikazano u seriji, ali privatno, ne na velikom događaju. Margaret ga je pozvala na čaj, a Tenzend je u to vreme bio u srećnom braku.

Piter Tenzend i princeza Margaret / Foto: Profimedia/Keystone Pictures USA/Zuma Press

- Videli smo u prethodnim sezonama ljubav između princeze Margaret i Tenzenda, te je jasno da je serija želela da zadrži tu dramu. Ali to nije istina. Iako su se oni sreli godinama nakon raskida i princeza ga je pozvala na čaj, on je u tom trenu bio u srećnom braku. Ideja da su se poljubili, zarad starih vremena, prosto je izmišljotina - sa smehom je rekao Iden.

Video: Princa Čarlsa III gađali jajima u Jorku: Policija uhapsila muškarca koji je to učinio

(Telegraf.rs)