"Dobi je slobodan, prestanite da ostavljate čarape po plaži": Vels ima molbu za fanove "Hari Potera"

Spomeni, ipak, može da ostane

Printskrin: YT/Wizarding World

Osim ako ne želite da vam na adresu stigne Drekavac, Nacionalni fonda Velsa bi zaista želelo da prestanete da ostavljate čarape na plaži na kojoj je Dobi preminuo.

Frešvoter Vest plaža u Pembrokširu u Velsu preplavljena je fanovima koji su izgradili improvizovani spomenik kućnom vilenjaku iz "Harija Potera". Mesto je odabrano jer je tu snimljena scena Dobijeve smrti na kraju prvog dela "Relikvija smrti".

Tokom godina, plaža je postala kultna među fanovima dečaka-čarobnjaka, koji često dolaze noseći dar čarapa. Očigledno su ostavili toliko čarapa da je to postalo briga za životnu sredinu, što je navelo Nacionalni fond Velsa da sprovede osmomesečni pregled lokacije.

Čarape su važan simbol za Dobija, koji je zarobljen u porodici Malfoj kada ga prvi put sretnemo u "Dvorani tajni". Na kraju te knjige Hari prevari Lusijusa Malfoja da Dobriju preda čarapu, čime mu slučajno daje slobodu. Dobi čuva čarapu do svoje smrti kada spašava Harija i njegove prijatelje iz tamnice u Malfoj Manoru. Dobi umire u Harijevim rukama na plaži nakon što ih tamo "prebaci".

Nakon dugih razgovora, Nacionalni fond je odlučio da dozvoli da trenutni spomenik Dobiju ostane na plaži Frešvoter - uz molbu da mu se više ne dodaju delovi.

- Spomen-obeležje Dobiju ostaće u Frešvoter Vestu u neposrednoj blizini kako bi ljudi mogli da uživaju - navodi se u saopštenju Nacionalnog fonda Velsa.

- Fond traži od posetilaca da se samo fotografišu  kada posećuju spomenik. Predmeti poput čarapa, drangulija i komadića od obojenog šljunka mogli bi da uđu u morsko okruženje i lanac ishrane i dovedu životinje u opasnost.

- Iako smo oduševljeni što toliki broj želi da poseti ovu plažu, moramo imati na umu njenu osetljivu prirodu.

(Telegraf.rs)