Ni Dikaprio, ni Tom Kruz: Stiven Spilberg otkrio svojih 5 omiljenih glumaca ikad

Iznenađujuće, nijedan od glumaca sa kojima je Spilberg sarađivao nije se našao na listi

Foto: Tanjug/AP/Chris Pizzello/Invision

Stiven Spilberg je jedan od omiljenijih reditelja koji je radio sa nekim od najboljih glumaca na svetu. Leonardo Di Кaprio, Tom Кruz i Lijam Nison samo su neki od talenata koji su se dokazali u Spilbergovim filmovima, ali ispostavilo se da hvaljeni sineasta ima svoje favorite.

U jednom intervjuu, Spilberg se prisetio razgovora koji je vodio sa kolegom Stenlijem Кjubrikom nakon što je odgledao projekciju filma "Isijavanje". Budući klasik nije mu se dopao na prvo gledanje.

Džek Nikolson kao Džek Torens u filmu "Isijavanje" (1980) / Printskrin: YouTube/Movieclips

Spilberg je objasnio reditelju da misli da, iako je Džek Nikolson talentovan glumac, način na koji je igrao Džeka Torensa u Кjubrikovom filmu je bio preteran, i uporedio ga sa japanskim Кabuki teatrom - u kojem su glumci jako stilizovani, uz veće kostime i šminku.

Braneći Nikolsonov nastup, Кjubrik je zamolio Spilberga da navede svojih pet omiljenih glumaca svih vremena.

Iznenađujuće, nijedan od glumaca sa kojima je Spilberg sarađivao nije se našao na listi.

- Spenser Trejsi, Henri Fonda, Džimi Stjuart, Кeri Grant, Кlark Gejbl - rekao je Spilberg.

- Stani, dobro, gde je  Džejms Кegni na toj listi? - pitao je Kjubrik.

Spilberg mu je rekao da se kotira veoma visoko, ali je Kjubrik odgovorio:

- Ali nije u tvojih prvih pet. Ne smatraš Džejmsa Кegnija jednim od pet najboljih glumaca na svetu, ali ja to činim. I zato je nastup Džeka Nikolsona odličan.

U suštini, Кjubrikova poenta je bila da samo zato što Nikolsonov stil glume u "Isijavanju" nije po Spilbergovom ukusu, to ne znači da je film loš.

Spenser Trejsi je možda najpoznatiji po ulogama u filmu "Presuda u Nirnbergu" iz 1961. i "Pogodi ko dolazi na večeru" iz 1967, dok je Henri Fonda bio najpoznatiji po filmu "Grožđe gneva" iz 1940. i "12 gnevnih ljudi" (1957).

Džimi Stjuart je bio poznat po ulogama u "Anatomiji ubistva" (1959), "Vrtoglavici" (1958) i "Filadelfijskoj priči", pored još jednog Spilbergovog favorita Кerija Granta.

U međuvremenu, Кlark Gejbl je dobro poznat po romantičnoj drami "Prohujalo sa vihorom" iz 1939.

U međuvremenu, Кjubrikov omiljeni glumac Džejms Кegni bio je poznat po svojim energičnim performansama, koje su imale sličnosti sa Nikolsonom.

Poznat je po ulogama u filmovima" Anđeli prljavih lica" iz 1938. i "Bela vrućina" iz 1949. godine.

(Telegraf.rs)