8. epizoda "Kuće zmaja" imala je dve brilijantne improvizacije

Ovaj tekst sadrži spojlere

Foto: Profimedia/Capital Pictures/Film Stills

Osma epizoda "Kuće zmaja" ("House of the Dragon"), a koja se može strimovati na HBO Max od ovog ponedeljka, prikazala je smrt jednog od glavnih likova prve sezone.

Glumac Pedi Konsidajn podelio je sa fanovima detalje o poslednjem pojavljivanju kralja Viserisa I Targarjena, koji na kraju epizode podleže strašnim ranama koje mu izjedaju telo i već su odnele jedno oko.

Ali ne pre nego što uspe da poslednji put sedne na Gvozdeni presto i umeša se u polemiku o nasleđivanja Plavikraja. Dok je na jednom mestu pomogao Reniri, njegova demencija odmaže i princezi i jedinstvu kraljevstva, jer ćemešanje Renire i Alisent i dva razgovora koje je sa njima vodio po svemu sudeći navesti kraljicu da započne Ples zmajeva, rat za presto.

Kosidajn je u međuvremenu otkrio da su poslednje reči koje Viseris izgovara, "ljubavi moja", zapravo - improvizacija. Takođe je pojasnio da Viseris jeste mislio na Emu dok je izgovarao te reči.

Kuća zmaja / Foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

- To je bilo instinktivno, improvizovani momenat koji se na kraju našao u epizodi. Na samom kraju doneo sam odluku da će, dok umire, Viseris videti Emu. Da će pružiti ruke k njoj i reći "ljubavi moja" u samrtnom času.

Ali to nije bila jedina improvizacija. Jedan od možda omiljenih momenata u celoj epizodi bila je scena kada Viseris, jedva pokretan od bolova, uspeva nekako da dođe do stepenika Gvozdenog prestola. Njegov brat Dejmon mu prilazi i pomaže mu da se popne uz stepenice, ali Viseris se klati i kruna mu pada sa glave.

Kako objašnjava Kosidajn, to je bila slučajnost, a Met Smit (Dejmon) podigao je krunu i stavio je na glavu svog brata.

- Bio je to predivan momenat. Nakon toga otišli smo kod Gite Vasant Patel, koja je režirala ovu epizodu, i rekli joj da scena mora da ostane. Prviše je dobra scena, a nismo rekli ni jednu jedinu reč. Ova braća, koja su se svađala i mriila tokom godina, sve pretnje koje su izrekli, bol i bes koji su jedan drugom naneli - u jednom momentu sve je rečeno. I to sasvim slučajno. Gita, koja je sjajna, ljubazna i iskusna rediteljka, znala je da to prepozna.

Inače, Pedi Konsidajn takođe je rekao kako je bezuspešno probao da ubedi produkciju da mu čuveni bodež od valirisjkog čelika daju za uspomenu. Kao utešnu nagradu dobio je jednu od svojih perika, kamenog zmaja sa replike Stare Valirije i novčić sa svojim likom.

Nova epizoda "Kuće zmaja" stiže na striming servis 17. oktobra u 03:00.

(Telegraf.rs)