Velikog barda srpskog glumišta Danila Lazovića Pribojci nisu zaboravili, odužili mu se na poseban način

Svi smo ga gledali na malim ekranima kao Šćepana Šćekića iz serije "Srećni ljudi"

Printskrin: RTS

Lik i delo legendarnog glumca Danila Lazovića među Pribojcima i dalje živi. Poznat po mnogim ulogama, ali i onoj najpečatljivijoj u liku Šćepana Šćekića u seriji "Srećni ljudi". U njegovom rodnom gradu na Limu održava se festival u njegovu čast deveti put po redu. Svake godine studenti iz naše zemlje i regiona (sa svih 12 akreditovanih akademija) takmiče se u kazivanju poezije. Pobednik osvaja nagradu „Povelja Danilo Lazović“ i novčani deo nagrade (1000 €) dar Opštine Priboj.

- Posle mnogo predstava, radionica, multimedijalnih programa i različitih umetničkih formi u kojima smo imali prilike da uživamo na dosadašnjim festivalima, ove godine rešili smo da posebnu pažnju posvetimo muzičkom stvaralaštvu i njegovoj nezaobilaznoj prisutnosti, povezanosti i važnosti koju ima u umetnosti uopšte, a posebno u poeziji. Ponosni smo što ćemo iskusnoj pribojskoj publici predstaviti složen i verujemo, nadahnjujući program, ovogodišnjeg festivala, a posebno raduje činjenica da se na internet konkurs prijavilo trostruko više učesnika nego ranije - rekao je Milorad Damjanović direktor festivala „Dani Danila Lazovića“.

Od ove godine ustanovljena je i specijalna nagrada „Smart produkcije“ koja se sastoji od plakete i angažmana jednog od 12 takmičara u projektu „Smart produkcije“, a koju dodeljuje žiri produkcije.

- Ovogodišnji stručni žiri čine: prof.dr.Radovan Knežević, prof.Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Miroslav Miki Radonjić, teatrolog i direktor Sterijinog pozorja, Elvira Aljukić, prvakinja drame Tuzlanskog narodnog pozorišta, Isidora Minić, prvakinja Ateljea 212, Nebojša Dugalić, prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu - dodao je Damjanović.

Mural Danila Lazovića i Priboju Foto: RINA

On je pozvao je ljubitelje poezije, kao i sve poštovaoce kulturnih događaja, da budu gosti Priboja u vreme trajanja Festivala (21-24.9.2022.)

Damjanović je izrazio veliku zahvalnost opštini Priboj koja je pokrovitelj Festivala, Domu kulture „Pivo Karamatijević“ Priboj (osnivaču) i Zavičajnom muzeju na nesebičnoj podršci svih godina postojanja Festivala.

U njegovom glumačkoj veličini govori i mural oslikan u samom centru Priboja, kao znak da sećanje na njega nikada neće prestati.

(Telegraf.rs/RINA)