Počinje "Kuća zmaja": Ove greške "Igre prestola" ne sme da ponovi

Spremni za povratak u Vesteros?

Foto: Ollie Upton - © HBO, YT/Kristina R

"Kuća zmaja" (House of the Dragon) počinje da se prikazuje večeras, a višemilionski fanovi dela Džordža R.R. Martina su na iglama. Ali čak i oni najverniji se pitaju da li će serija, čija je radnja smeštena oko 170 godina pre događaja iz "Igre presotla", ponoviti greške originala i ostaviti ih nezadovoljne kao što je to učinio GOT.

Nakon što je prvih šest sezona (uglavnom) donosila koherentnu radnju, tokom poslednje dve "Igra prestola" kao da je odustala od svake logike i i sama jedva čekala da se završi. Gorko-sladak ukus ostao je posle velikog finala - jer GOT sa jedne strane jeste doneo svojevrsni preokret kada je u pitanju fantastični sadržaj, ali sa druge nije zadovoljio visoka očekivanja koje su prve sezone (da ne spominjemo Martinove knjige) postavile.

Koliko god se fanovi raduju povratku u Vesteros, istovremeno i strahuju da će "Kuća zmaja" ponoviti iste greške. A ovo su najveće:

Nemojte nam dati još jednu ludu kraljicu

Renira Targarijen, zmajevska princeza srebrne kose čija će borba za Gvozdeni presto biti u centru ove serije, umnogome je povezana sa Deneris. Ne samo da je Renira njena direktna pretkinja, već su obe princeze lišene svog nasledstva, a veoma talentovane da oko sebe stvore veliki broj zmajeva.

Ono što nikako ne želimo da se desi jeste da njihove priče budu identične. Denino iznenadno (i u seriji ničim objašnjeno ludilo) razljutilo je fanove. Od odlučne vladarke koja je, za dobro svojih zmajeva i svog malog kalasara ubila i svog muža, ona preko noći postaje seksualno neostvarena žena koja spaljuje ceo grad kada joj muškarac uskrati ljubav. Tokom sedam i po sezona to nije bila Deni.

Ako već planiraju da nešto slično urade sa Renirom (a nadamo se da neće), neka kreatori serije barem posade seme na vreme.

Foto: HBO/Promo

I tamo gde odluče da daju liku šansu za iskupljenje, neka se drže toga. Džejmi je izrastao iz negativca u pokajnika, da bi se ponovo vratio Sersei (barem u seriji). Brenova avantura (prejaka reč) je bila ubedljivo najdosadnija, da bi nam na kraju kazali "ne, on zapravo ima najbolju priču". Nadamo se da će kreatori "Kuće zmaja" imati više poštovanja prema inteligenciji svojih gledalaca.

Poštujte i originalni materijal

Ono što je izluđivalo čitaoce knjiga (a u sledećem trenu neminovno i gledaoce) jeste što su tvorci "Igre prestola" uzimali senzacionalistične momente iz knjige - i onda dodeljivali sasvim drugom liku. Na kraju ništa nije imalo smisla. Sansina priča od napuštanja Gnezda sokolovog, Brenova otkako je sreo Decu šume, Džonova otkako je "oživeo", Tirionovi preglupi saveti koji su nam prodavani kao mudrolije... Delovalo je kao da trena kada se završila radnja knjige (podsetimo, još dve treba da budu objavljene), završila se i čarolija cele serije.

Džordžu R.R. Martinu opraštamo što toliko dugo piše svoje romane jer nas oni teraju da ih rešavamo kao slagalice, razmišljamo o svakom dijalogu i ne verujemo nijednom liku. To je prava magija "Sedam kraljevstava" - da se čak preispitujemo ima li uopšte magije u tom svetu.

Printskrin: YT/HBO Max

Držite se originalnog materijala, a tamo gde odlutate, ne bacajte nam scene seksa i nasilja koje nemaju veze sa radnjom da bi pokrili njene nedostatke.

Važno je putovanje, a ne cilj

Rani uspeh "Igra prestola" dugovala je pre svega svom zapletu. U prvoj sezoni nismo čak ni imali zmajeve i ratove. Ali jesmo iznenadne smrti važnih likova, neočekivane obrte i pažljivo pripovedanje. Da bi u poslednje dve sezone ostali praznih ruku.

"Igra prestola" funkcionisala je dok su se likovi razvijali, dok su odlazili na putovanja koja su ih menjala, dok su izrastali i shvatali svoja sopstvena ograničenja i mogućnosti. Ali na kraju, to je bila potpuno drugačija serija, bleda, ukočena i veštačka senka same sebe.

Foto: HBO/Promo

Neka to bude lekcija "Kući zmaja" - dajte nam živopisno iskustvo, likove sa kojima možemo da se poistovetimo i koji izazivaju sami sebe, ali i nas.

Uskladite vreme i mesto

Porodice Barateon i Stark putovale su nedeljama od Zimovrela do Kraljeve luke. Arja i Pseto, Džejmi i Brijena vukli su se mesecima kroz različita kraljevstva. Sve da bi se u poslednjim sezonama likovi "teleportovali" s jednog mesta na drugo. Bukvalno smo videli Varisa kako je u jednom trenu u Dorni, a u drugom u Mirinu u istoj epozodi!

Još jednom, poštujte inteligenciju svojih gledalaca.

Ne plašite se smrti

"Igra prestola" razlikovala se od drugih serija i po tome što se nije plašila da ubije svoje glavne likove. Ljudi koji nisu čitali knjige ostali su potpunom šoku kada je Nedu odrubljena glava, pa čak i kada su Rob i Kejtlin ubijeni.

Ali do pete sezone serija je postala toliko prepotentna da je Arija (ranjena) mogla pola sata da trči po ulicama Bravosa, bori se sa mnogo sposobnijom devojkom i preživi. Onolika bitka za Zimovrel, oproštajni govor, a samo Džora umire. Džonovo neobjašnjeno vaskrsnuće je priča za sebe.

Ne bojte se da ubijete važne likove. Mi to možemo da podnesemo. Možete i vi.

Javite nam u komentarima kakva očekivanja imate od "Kuće zmaja". 

Video: Glumci iz „Igre prestola“ otkrivaju koje su im omiljene scene smrti

(Telegraf.rs)