Goran Marković dobitnik nagrade "Maverik Motovuna"

Asistentu kamere i direktoru fotografije Rajku Mitiću dodeljena je počasna nagrada "50 godina"

Foto: Samir Cerić Kovačević/Motovun Film Festival

Motovun film festival saopštio je danas da je reditelju Goranu Markoviću uručena nagrada "Maverik Motovuna", a asistentu kamere i direktoru fotografije Rajku Mitiću počasna nagrada "50 godina".

U saopštenju se, između ostalog, navodi da se primajući nagradu, koju festival dodeljuje ljudima sa etičkim stavom prema svetu, Marković prisetio da je još kao student dolazio u Motovun, koji mu je tada delovao kao mali zaboravljeni gradić.

- Danas je Motovun veličanstven grad s iznimnim festivalom. Ogromna mi je satisfakcija kad vidim danas kako mladi ljudi ovde uživaju u filmu - rekao je Marković nagrađen aplauzima posetilaca na ispunjenom trgu u Motovunu, trećeg dana festivala.

U nastavku svečanosti dirljivom posvetom festival se oprostio i od čestog motovunskog gosta, preminulog glumca Branka Cvejića (1946-2022), legendarnog Baneta Bumbara iz serije "Grlom u jagode" koja je snimana i u Istri, saopštio je festival.

Foto: Samir Cerić Kovačević/Motovun Film Festival

Prikazan je odlomak iz serije u kom se Cvejić pojavljuje upravo na motovunskom trgu, a odsvirana je uživo i naslovna tema serije.

Druge večeri festivala primajući nagradu "50 godina" Mitić se, koji je u karijeri dugoj 55 godina radio na više od 300 filmova, zahvalio festivalu "jer nagrađuje i ljude iza kamere, što je jako retko".

Video: In memoriam Branko Cvejić: Preminuo kultni Bane Bumbar

(Telegraf.rs/Tanjug)