Brutalno finale 4. sezone serije "Majanski bajkeri": "Izi nije negativac, ni čudovište"

Ako bude pete sezone, na mnoga pitanja će morati da se odgovori

Foto: FX/Promo

Finale 4. sezone serije "Majanski bajkeri" (Mayans M.C.) emitovano je u sredu veče, a od svih šokantnih momenata koji su gledaocima isporučeni ove sezone, nijedan ne može da se meri sa poslednjim razgovorom Ejndžela Rejesa (Klejton Kardenas) i njegovog mlađeg brata Izija (Dž. D. Pardo).

Nakon što je Izi izveo državni udar tokom Templa — zbacio Markusa Alvareza (Emilio Rivera) sa mesta predsednika kluba i postavio sebe kao lidera - Ejndžel se suočio sa svojim bratom zbog njegovog sve agresivnijeg ponašanja.

- Šta do đavola nije u redu s tobom, brate? Na koliko tela ćeš stati dok ne shvatiš da više niko nije ostao?

Umesto odgovora, Izi mu je dao upozorenje:

- Ako nisi u ovom vozu, bolje idi sada. Inače će te pregaziti.

I da, to je definitivno bila pretnja.

Ono što Izi ne zna jeste da će taj "voz" vrlo brzo izleteti iz šina. Poslednja scena prikazala je osobu sa kapuljačkom kako pali skladište prepuno heroina. Na tom je heroinu Izi odlučio da podigne budućnost svog kluba.

Fanovi "Sinova anarhije" bili su oduševljeni povratkom Tiga Tragera (Kim Kouts), dok je "vaskrsnuće" Ajzaka (tj. "kralja met planine") bilo šok za sebe. Tim pre što je Meni, kog je u svom ludačkom maniru živog spalio, taman počeo da prirasta za srca gledalaca. Delovalo je kao da će na čelu Jume on dugo biti deo ove serije.

Nema sumnje da će sledeća sezona definitivno biti komplikovana za sve likove.

Da li Izi, koji se od "izviđača" pretvorio u nemilosrdnog vođu kluba, postaje glavni negativac ove serije? Da li je ovo zapravo priča o tome kako osoba dobrog srca, kada jednom zagazi u svet kriminala, ne može a da ne postane njegovo oličenje?

Kako će Ejndžel žonglirati između ambicija svog brata i ljubavi koju oseća prema svojoj novoj porodici? Kako će to uraditi Luisa/Adelita, koja je na početku priče bila vatreni borac protiv kartela, željna da spase Meksiko od njihove brutalnosti, a sada svojim rukama ubija za novu kraljicu, Soledad, postavši isto čudovište kao ona koja su uništila njeno detinjstvo i porodicu?

Soledadin heroin predstavljao je vezu između Kluba i Migela Galinda, ali šta će se desiti sada kada njega više nema? I kako će se Migel, koji je konačno čuo istinu od Filipea, nositi sa njom? I kada (i ako) Izi sazna, hoće li to išta promeniti? Jer i Migel i Izi planiraju da uklone onog drugog čim im se ukaže šansa? Hoće li Emili, u želji da se osveti za ubistvo svoje sestre, učiniti Iziju uslugu i sama ubiti Migela?

Iako FX još uvek nije potvrdio da će snimati narednu sezonu, kreatori serije uveliko pripremaju buduće priče.

Na pitanje da li je uvek bilo u planu da se Izi ovoliko iskvari, jedan od njih, Elgin Džejms, odgovorio je potvrdio.

- To je uvek bio moj plan. Želeli smo da prikažemo punu dinamiku ljudskog bića. Mislite da je neko nešto, a onda otkrijete njegove mračne strane.  To je ono što smo zaista želeli da uradimo i sa Izijem, i sa Ejndželom. Ovo su oni oduvek bili. Dakle, ako se osvrnete na Izija, Кurt i ja smo počeli da postavljamo ove stvari od početka. Кao, "Oh, ovako je uvek trebalo da on završi. Ovo je bila njegova sudbina od početka" - rekao je Džejms za EW.

Kako je dodao, on nije želeo da radi na ovoj seriji kada mu je Krut Sater (drugi kreator serije) to predložio.

- Rekao sam da ne želim da veličam ovaj način života, jer sam ga dobro poznavao, kao i ljudi koji su u njemu potonuli. Rekao sam da sam mnogo više zainteresovan za posledice, na bol i strah koji te teraju u kriminal. Kurt je odgovorio da baš zato ja treba da ispričam ovu priču.

- Znali smo u kom pravcu ona ide. I zato se dve poslednje sezone koncentrišu na posledice. I to vidimo naročio u zadnjim epizodama sa Markusom, koji razmišlja o smrti svog sina u "Sinovima anarhije". Sve se to kuvalo u njemu. Ali sada je našao novu snagu u svojoj porodici, supruzi i deci. Kako u finalu Tig kaže, on ne postaje mator čovek već dobar čovek.

Ukoliko dobiju zeleno svetlo da snimaju 5. sezonu, više likova iz "Sinova anarhije" će se pojaviti u nastavku.

Ali u jednoj stvari je bio jasan.

- Izi nije čudovište. U tome je stvar, on se ne pretvara u čudovište. On radi ono što treba da bude urađeno za klub, ono što niko drugi ne može. Zato što se svi drugi vode svojim emocijama, privatnim životima, njihov ego diktira postupke. Klub je čudovište, a čudovište mora biti nahranjeno.

Video: Netflix serije koje bi trebalo da gledate prema horoskopskom znaku

(Telegraf.rs)