Inostrani kritičari hvale film "Heroji radničke klase"

Pored i Jasne Ðuričić, u ovom ostvarenju glume još Boris Isaković, Predrag Momčilović, Stefan Beronja Cile, Aleksandar Ðurica, Mihajlo Badža Pleskonjić...

Foto: Altertise produkcija

Treći po redu celovečernji igrani film srpskog reditelja Miloša Pušića, naslovljen "Heroji radničke klase" i nastao uz podršku i Filmskog centra Srbije, nedavno je svetsku premijeru imao u "Panorami", zvaničnom programu prestižnog Berlinskog filmskog festivala, a prethodnih dana stizale su kritičarske pohvale za ovo ostvarenje koje će publika imati prilike da vidi premijerno u našoj zemlji već u sklopu programa predstojećeg izdanja beogradskog FEST-a.

U svom prikazu ovog filma za Skrin Dejli (Screen Daily) Li Maršal navodi i da je "treći po redu film srpskog reditelja Miloša Pušića mogao da bude smešten bilo gde u svetu gde kombinacija pohlepe i nezauzdane vlasti stvara toksičnu atmosferu prezira prema pravima radnika"

On dodaje da je to "čudan, razglobljen film koji prelazi žanrovske granice i registre tonova priče pre nego što iznenada zarobi gledaoce u sedištima im u napertoj završnici... Lagano postaje očigledno da, ukoliko bismo morali da ovaj Pušićev začudni film stavimo samo u jedan odeljak, on bi onda morao da bude označan kao mračna i opora satira."

A kritičar Vladan Petković u prikazu za portal Cineuropa ukazuje da je "Pušić isporučio besan, pankerski iskaz ovom svojim spojem društvene drame, komedije i trilera koji se kreće i po teritoriji poetike Želimira Žilnika, ali i uspeva da se nametne kao samosvojna zver nespremna za kompromise"

Petković pojašnjava da Žilnika i Pupića u analogiju dovodi njihov "spoj žanrovba i glumaca i naturščika, taj pristup „kameru u šake i snimaj“, naklonost prema ljudima sa margine, kao i neustrašivo humanistički i antiautoritativni stav"

Kritičar Džordan Mincer u prikazu za The Film Verdict iznosi sud je "ova Pušićeva dramedija iz domena onoga što se zbiva na radnim mestima na intrigantan način prikazala zahuktalu korupciju koja razara i srpsku visoku klasu i klasu radnika"

Nikol Latajan u prikazu na kritičarskoj platformi ICS Film ističe da "postoji nešto jezivo univerzalno u vezi sa filmom Heroji radničke klase. Prvenstveno jer je kapitalizam osvojio kontrolu nad većim delom, ako ne i nad čitavim svetom, pa je postavku ovog filma moguće izmesti na bilo koju tačku planete, a da ono što sledi ostane nepromenjeno"

Zvanični sinopsis otkriva pojedinosti ove filmske priče: Lidija (Jasna Ðuričić) radi za kontroverznog građevinskog investitora.

Zadatak joj je da kontroliše grupu građevinskih radnika na novootvorenom gradilištu. Radnici su nezadovoljni svojim položajem i pokušavaju da se izbore za svoja prava. Situacija se komplikuje a borba za radnička prava postaje borba za život i smrt. Lidija mora da se opredeli na čijoj je strani.

Film "Heroji radničke klase" je nastao u okrilju Pušićeve produkcijske kuće Altertise, a na scenariju su, pored reditelja/producenta Pušića, radili njegovi provereni saradnici Dušan Spasojević i Ivan Knežević.

U ekipi filma se nalaze i direktor fotografije Aleksandar Ramadanović, scenografkinja Miljena Vučković, kostimografkinja Marina Sremac, dizajneri zvuka Stevan Milošević i Boris Zaborski.

Film su montirali Ivan Knežević i Miloš Pušić.

Pored i Jasne Ðuričić, koja je nedavno za ulogu u fimu "Quo Vadis, Aida?" proglašena za najbolju evropsku glumicu, u „Herojima radničke klase“ glume Boris Isaković, Predrag Momčilović, Stefan Beronja Cile, Aleksandar Ðurica, Mihajlo Badža Pleskonjić, Bojana Milanović, Ervin Hadžimurtezić, Filip Ðurić, Peđa Marjanović, Marko Vasiljević i drugi.

"Heroji radničke klase" su nastali uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Filmskog centra Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)