Mučio je muku sa disleksijom, bio je strastveni pušač, a za mnoge je jedan jedini Šerlok Holms

Podsetimo se priče o slavnom britanskom glumcu Džeremiju Bretu

Džeremi Bret Printskrin: Youtube/Lexi Wolfe

Na današnji dan, pre 25 godina, preminuo je čuveni britanski glumac Džeremi Bret, koji se proslavio igrajući legendarnog detektiva Šerloka Holmsa.

Rodio se 1933. godine u mestu Vorikširu, školovao se na Itonu. Muku je mučio sa dislekcijom, ali, kako je svojevremeno izjavio, taj problem mu je i pomogao u životu.

Najveći kvalitet Džeremija Breta je bila precizna dikcija, iako je rođen sa šprah-felerom u izgovaranju slova "R".

Kao mladić je izvršio korektivnu operaciju i posle više godina vežbanja pravilog izgovaranja glasova, dobivši zavidan i bezgrešan izgovor. Svakodnevno je vežbao govor kako bi ostao "u formi".

Džeremi Bret je prvu ulogu dobio  1956. godine, a od ranih 60-ih godina pa nadalje glumi u mnogim klasičnim serijalima na televiziji.

Glumio je u mnogim filmovima i serijama tokom četrdesetogodišnje karijere. Ipak, Džeremi će ostati najviše zapamćen po ulozi Šerloka Holmsa u seriji "Avanture Šerloka Holmsa" (1984 — 1994) u adaptaciji Džona Hikesvorta i ostalih pisaca po izvornim pripovetkama Artura Dojla.

Bretovi obožavaoci smatraju da je ova uloga slavnog detektiva najbolje ikad izvedena i da je on jedan jedini Šerlok Holms.

Džeremi je patio od bipolarne poremećenosti (manične depresije) koja je izazvana smrću svoje druge žene Džoane Vilson. Džoan je umrla kad je Bret završio sa snimanjem Holmsove smrti u "Poslednjem problemu". Uzeo je odmor tokom snimanja serije, ali kad se vratio 1986. bolest je počela da ga muči.

Pre završetka snimanja svih serija o Šerloku Holmsu, Bret je preminuo od srčanog udara u svom domu u Londonu.

Džeremi je bio strastven pušač, a Edvard Hardvik (glumio dr Votsona sa Bretom) je izjavio da je Bret jednom kupio 60 cigareta na putu za snimanje i popušio sve za jedan dan.

Posle dijagnoze o lošem stanju srca, Bret je prestao sa pušenjem, ali snažna nikotinska zavisnost je bila neumoljiva, pa je ponovo krenuo sa pušenjem. Ubrzo potom, preminuo je od srčanog udara u 61. godini.

Video: Andrija Kuzmanović o fimu Toma

(Telegraf.rs)