Otvoren ogranak italijanske producentske kuće u Novom Sadu

"Ovo je signal holivudskoj industriji"

lervolino Studios d.o.o / Foto: JAROSLAV PAP

Ogranak produkcijskog studija lervolino Studios d.o.o. za izradu kratkih animiranih filmova, koji su zajedno osnovali direktor producentske kompanije lervolino Entertainment Andrea Iervolino i glumac Miloš Biković, otvoren je danas u Novom Sadu.

Osnivač Andrea Iervolino rekao je da su Novi Sad i Srbija veoma pogodni za ovakav studio, te da će im u fokusu rada biti pre svega kratke animirane forme.

Miloš Biković / JAROSLAV PAP

Memorandumom o razumevanju koji je u junu ove godine potpisan sa Ministarstvom privrede Srbije predviđeno je da producentska kuća iz Italije u ovaj projekat uloži najmanje 8,5 miliona evra i zaposli 580 visoko kvalifikovanih stručnjaka, navodi Tanug.

Glumac Miloš Biković ocenio je da je vrlo važno to što je jedan producent, poput Andrea Iervolina i jedna takva međunarodna internacionalna kompanija, sa takvom vidljivošću, došla u Srbiju da investira.

- Važno je zato što je to signal celoj holivudskoj industriji i svim ljudima sa kojima se on (Iervolino) susreće, a to su sve holivudske zvezde i holivudski producenti i striming platforme, televizije, mediji, to je jasan signal da je ova zemlja, u kojoj postoji talenat, koja je bezbedna i to je jedan deo imidža na kojem treba da radimo i zato sam jako zahvalan Andrei na poverenju - rekao je Biković.

On kaže da je osnova desetogodišnjeg plana kratak animirani sadržaj do pet minuta, za striming platforme.

Najavio je da će studio u Novom Sadu raditi pre svega na osnovu franšize filma "Misija Arktik" (Artic Dogs), producenta Andrea Iervolina, razvijati te likove i uraditi sedam do devet serijala, do pet minuta.

Kasnije će, naveo je Biković, razvijati "i naše teme i druge intelektualne svojine, koje će možda biti zasnovane na srpskoj mitologiji i istoriji", te da je najvažnije da će "naši ljudi imati priliku da stvaraju sadržaj za međunarodne platforme".

- Imaćemo sve, od scenarija preko stori borda, dva i tri animatora, ljude koji razvijaju karaktere, rekvizitu, okruženje, osvetljenje u animaciji. Mi još nemamo ni tu granu industrije razbujenu u Srbiji, radićemo od pre do post produkcije - najavio je Biković.

Video: Andrea Iervolino o novom studiju u Beogradu: Ovde će se praviti svetski filmovi

(Telegraf.rs)