Preminula Olivija de Hevilend, zvezda filma "Prohujalo sa vihorom"

Imala je 104 godine, a od 1960. živela je u Parizu

Olivija de Hevilend/Foto: Profimedia

Glumica Olivija de Hevilend, zvezda kultnog filma "Prohujalo sa vihorom", preminula je u 104. godini.

Olivija je bila najstarija i jedina živa zvezda ovog filma. Glumila je u brojnim ostvarenjima, među kojima je i film "The Adventures of Robin Hood", a za ulogu u filmovima "To Each His Own" i "The Heiress" dobila je Oskara.

Imala je takođe važnu ulogu u zaustavljanju arhaičnog sistema u Holivudu. Kada je bila pod dugoročnim ugovorom sa čuvenom kompanijom Warner Bros, odbila je određene uloge, što ju je koštalo glumačkog angažmana više puta.

Završila je sa tužbom protiv Warner Brosa navodeći kako studijski sistem ima svoje "pijune", a sudija se složio i oslobodio je postojećih obaveza iz ugovora.

Olivija je živela u Parizu od 1960. godine i retko se pojavljivala na javnim događajima.

Akademija za filmsku umetnost i nauku priredila joj je svečanu proslavu u Holivudu povodom 90. rođendana, na kojoj se pojavila.

A prošle godine...kada je imala 103, Olivija je i dalje vozila bicikl. Prvog jula ove godine napunila je 104.

Film "Prohujalo sa vihorom", snimljen 1939. godine, postao je jedan od onih filmova za sva vremena.

Prikazivan je svake godine, a 1940. odneo je čak deset Oskara; osam takmičarskih i dva počasna.

"Prohujalo sa vihorom" jedan je od najpopularnijih filmova svih vremena, a između ostalog prikazuje ropstvo i američki građanski rat. Film je godinama napadan zbog načina na koji je u njemu prikazan ovaj istorijski period. Baziran je na romanu Margaret Mičel, a u njemu se pojavljuju likovi koji su zadovoljni statusom robova, pa ostaju verni bivšim vlasnicima nakon što je ropstvo zvanično ukinuto.

- Na filmu su radili najtalentovaniji ljudi Holivuda u to vreme, sve kako bi sentimentalizovali istoriju koja nikada nije postojala - napisao je scenarista Džon Ridli tom prilikom.

(Telegraf.rs/B. B.)