Dve međunarodne nagrade za "Jesenji valcer" Ognjena Petković - Grand Prix i izbor kritike

Film oduševljava svojim felinijevskim poetskim nadrealizmom

Printskrin: Youtube/Mansarda Production

Višestruko nagrađivani kratkometražni igrani film "Jesenji valcer" reditelja Ognjena Petkovića nastalo i uz podršku Filmskog centra Srbije, osvojilo je dve značajne nagrade na 22. Filmskom mestivalu MECAL u Bareseloni, saopštili su iz Filmskog centra Srbije.

Festival je usled dobro poznatih okolnosti ove godine održan u onlajn varijanti, a "Jesenji valcer" je tom prilikom odneo Grand Prix festivala, kao i nagradu kritike.

U obrazloženju prvopomenute nagrade, između ostalog, istaknuto je da je to "film o običnim ljudima u neobičnim vremenima, okolnostima koje svi poznajemo, a ratna prošlost može biti i univerzalna i aktuelna.

Film oduševljava svojim felinijevskim poetskim nadrealizmom čitavim svojim tokom, uz besprekoran tehnički aspekt i stil, kao i vešto izbrušen scenario.

U oceni žirija kritike, pak, stoji da je ovaj srpski film nagrađen "zbog svoje sposobnosti da stvori distopijsku a realnu atmosferu", kao i stoga što "na kritički način odražava koncept granica u kontekstu savremene Evrope".

Petkovićev film "Jesenji valcer" (engleski naslov:" Autumn Waltz") donosi priču o bračnom paru koji automobilom vozeći sporednim putevima pokušavaju da se izvuku iz obruča unutar koga se rat odvija.

(Telegraf.rs/Tanjug)