Prvi zvučni film koji je dobio Oskara, "Brodvejska melodija", i danas pleni plesom i muzikom

Osim nagrade za najbolji film, ovo delo Harija Bomona je nominovano za najbolju režiju i najbolju glavnu glumicu

Foto: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)

Kada se prva dodela nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka odigrala 1929. godine, svi filmovi bili su nemi, a čak ni neizvesnosti nije bilo, jer su se dobitnici znali tri meseca unapred. Druga dodela prestižnih priznanja bila je obojena neizvesnošću (pre svega za čist opstanak, jer je berza pala šest meseci ranije, a svet je ušao u Veliku krizu), ali i pojavom zvučnih filmova koji su polako one neme slali u istoriju.

Te 1930. godine Oskar je prvi put dodeljen jednom zvučnom filmu - "Brodvejskoj melodiji" ("The Broadway Melody") , objavljenoj 1. februara 1929. godine. Ne samo da je ovo bio zvučni film - "Brodvejske melodije" je mjuzikl.

Osim nagrade za najbolji film, ovo delo Harija Bomona je nominovano za najbolju režiju i najbolju glavnu glumicu. U njemu su igrali Čarls King, Anita Pejdž i Besi Lav. Njih dve glumile su sestre iz Minesote koje dolaze u Njujork, gde im pevač i verenik starije Harijet (Besi Lav) obećava da će im pomoći da nastupe u Brodveju. Drama nastaje kada se mlađa sestra Kvini zaljubi u Edija, a onda, da ne bi povredila sestru, pobegne u zagrljaj prvom bogatašu kog upozna.

Ne tako originalnoj priči vrednost su dali odlična muzika, sjajne plesne tačke (koje su neretko izvodile prave akrobate), pesma i igra pevačica iz hora, duh Brodveja i talenotovana Besi Lav. 

No, vreme nije radilo u korist ovog filma. Moderni kritičari su ga videli kao "predvidiv" i "melodramatičan", a jedinu njegovu vrednost pronalazili u kvalitetnoj muzici, kao i činjenici da je pomogao da se utvrdi struktura muzičkih filmova. "Brodvejske melodije" danas se smatra prvim celovitim primerom holuvudskog mjuzikla. 

Doživeo je tri nastavka - "Brodvejske melodije iz 1936", "Brodvejske melodije iz 1938" i "Brodvejske melodije iz 1940". Doduše, to nisu bili nastavci u klasičnom smislu, već su se svi bavili grupom ljudi koja pokušava da uspe u šou biznisu. U njima su se s vremena na vreme pojavljivali isti glumci iz originala, pre svega Elenor Pauel, koja je igrala u svakom nastavku.

Danas se ovaj film pre svega pamti zbog svoje, već pomenute, istorijske uloge - bio je prvi zvučni film koji je osvojio Oskara kao najbolji. 

Video: Da li znate koliko Srba je dobilo Oskara?

(D.D.S.)