Slikar Dragoljub Savić u manastiru u Rakovici podelio 66 portreta patrijarha Pavla

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/Manastir Rakovica/Stefan Kroneker

Slikar Dragoljub Savić Bubo podelio je u manastiru u Rakovici, na praznik Svete Petke, dva puta po 33 portreta patrijarha Pavla zaslužnim institucijama i građanima.

Slike su uručene u dve grupe po 33 slike, uz blagoslov SPC, posle praznične liturgije u manastirskoj crkvi koju je služio otac Jovan.

Savić je prilikom uručivanja naglasio da su slike urađene u tehnici ulje na platnu ili na dasci i da su ih isključivo dobili izabrani ljudi koji su, kako je rekao, za većinu neprimetni, ali da ih njihova dela izdvajaju tragom koji sija.

"Slika ne može da se naruči niti plati već je dobijaju samo oni koji su svojom dobrotom i nebeskom dušom pokazali sjaj u kome se prepoznaju Isusove boje", istakao je Savić.

Video: Savić: Sliku mogu dobiti samo oni koji su svojom dobrotom i nebeskom dušom pokazali sjaj

On je do sada poklonio 21 put po 33 uramljene slike sa današnjim danom, kao i 10 puta po 33 slike koje nisu bile uramljene.

"Zbir svih dobrota koju može da nosi jedan srpski pravoslavni seljak sabran je u liku patrijarha Pavla, koji je sahranjen u manastiru u Rakovici gde su danas na praznik podeljene slike", rekao je Savić za Tanjug.

Portret patrijarha Pavla danas je dobio i manastir Hilandar, manastir Presvete Bogorodice Trojeručice u blizini Avale, dve osnovne škole u Višnjičkoj Banji i Višnjici, "Milena Pavlović Barili" i "Ivan Milutinović", doktor iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj Predrag Rodić, doktorke Vesna Zorić i Lidija Nešić Franović iz Doma zdravlja "Dr Milutin Ivković", kao i medicinska sestra iz te ustanove Vesna Ognjanović.

Takođe, slike su dobili i profesor doktor Ostoja Krstić, dr Vesna Krstić iz Hitne pomoći, vozač GSP "Beograd" Branislav Brkić, saobraćajni inspektor Duško Lakić i mnogi drugi zaslužni i izabrani, a među njima i novinar i urednik u agenciji Tanjug Anđelko Utješanović.

Savić kaže da je pre 10 godina odlučio da počne da slika portrete patrijarha Pavla i da je do sada poklonio ukupno 693 uramljene slike i 330 neuramljenih slika patrijarha Pavla, kao i da su slike uvek deljene posle liturgije nedeljom u hramovima u Srbiji i Republici Srpskoj.

Savić je rekao da je za taj poduhvat, darivanje slika patrijarha Pavla, dobio balogoslov od patrijarha Porfirija.

Naveo je da su u ranijim podelama slike dobile najhumanije institucije, na primer Institut za onkologiju Srbije, Institut za majku i dete u Beogradu, naučnici, sveštenici, profesori, doktori, advokati, novinari, seljaci, radnici, bolesni i majke sa tužnom sudbinom.

Dragoljub Savić Bubo iz Beograda, rođen je u Zvorniku, a slika od svoje četvrte godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)