Marijana Kolarić: Izložba u nadrealizmu u MSUB slika doprinos naših umetnika svetskoj baštini

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je direktorka Muzeja savremene umetnosti Beograda (MUSB) Marijana Kolarić koja je govorila o izložbi “Aktivitet: 100 godina nadrealizma”.

Kolarić je rekla da je izložba posvećena stogodišnjici rađanja pokreta nadrealizma, podsetivši da u jesen 1924. godine beogradski umetnici nadrealističkog kruga započinju svoju praksu, istovremeno sa rađanjem pokreta u Parizu.

"Pokret je osnovan od strane Andreja Bretona, i naši nadrealisti su bili ne samo u komunikaciji, već i u bliskoj saradnji sa umetnicima iz Francuske i sveta. To čini beogradski nadrealizam izuzetno značajnim, jer se rodio i razvio u vreme kada i u drugim svetskim centrima", naglasila je Kolarić.

Prema njenim rečima, MSUB u svojoj kolekciji ima najznačajnija dela naših najznačajnijih predstavnika nadrealizma, što pokazuju izložbom koja traje do 25. februara 2025. godina.

Kolarić je dodala da je zanimljiv deo izložbe fokusiran na refleksije nadrealističkih ideja koja postoje i danas u savremenoj umetnosti.

"Neki umetnici su bili pozvani da produciraju radove konkretno za ovu izložbu, i stavljanjem dela savremenih umetnosti sa delima iz perioda nadrealizma, predstavljaju jednu zanimljivu dinamiku i dijalog", navela je Kolarić.

Autorka izložbe je profesorka Univerzitetu umetnosti i humanističkih nauka Eseks u Londonu Sanja Bahun, a sarađivala je sa kustosima MSUB Žaklinom Ratković, Aleksandrom Mirčić i Unom Popović.

"Izložba je vrlo zanimljiva zato što zaista pokazuje i sumira sva naša dosadašnja znanja o nadrealizmu, koji je vrlo važan i značan kada je u pitanju istorija umetnosti i avantgardni pokreti koji se rađaju u Srbiji", napomenula je Kolarić.

Prema njenim rečima, naziv "Aktivitet: 100 godina nadrealizma" ukazuje na vrstu angažovanog pristupa, jer su od početka prakse nadrealisti računali na transformativni potencijal umetnosti i uvodili publiku svoje radove, "težili da na neki način participira u kreiranju umetničkog dela".

Kolarić je ocenila da je "ogroman doprinos naših nadrealista svetskoj avangardnoj baštini".

MSUB sledeće godne slavi šest decenije od osnivanja, a Kolarić je napomenula da će to biti prilika da naprave "veoma dinamičan, bogat program sa akcentom".

Prema njenim rečima, na jesen sledeće godine MSUB će imati priliku i da postavi stalnu kolekciju, odnosno da posetioci vide veliki broj dela koja se nalazi u njihovoj bogatoj kolekciji.

(Telegraf.rs/Tanjug)