Galerija Matice srpske u Novom Sadu novom stalnom postavkom obeležava 177 godina postojanja

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/Saška Drobnjak

Galerija Matice srpske u Novom Sadu otvariće novu stalnu postavku "Revizija kolekcije Galerije Matice srpske" 26. oktobra u 18 časova, povodom 177 godina postojanja ove institucije, najavljeno je danas u GMS u susretu sa predstavnicima medijima.

Prema rečima upravnice GMS dr Tijane Palkovljević Bugarski, stalna postavka je zasnovana na reviziji svega onoga što sto je kolekcija Galerije Matice srpske.

"Vizija je nastala na temeljima naših aktivnosti u prethodnih 20 godina. Muzej nije samo mesto na kome se slike sakupljaju i izlažu već mesto aktivnog dijaloga prošlosti i sadašnjeg trenutka, kako bismo stvorili bolje sutra. Odatle igra reči u nazivu postavke", rekla je upravnica.

Palkovljević Bugarski je dodala i da je novina što su odustali od ustaljenog hronološkog modela prezentovanja nacionalne umetnosti i izabrali tematski.

U Galeriji će biti prikazano 7 modula i 7 celina, odnosno publika može da obiđe temu po temu i da bira koliko želi da ostane u muzeju. Po prvi put, otvorena je i soba pod nazivom "Puls kolekcija" gde su najvažnija dela.

"Ovo je rezultat timskog rada kustosa i konzervatora. Kroz priču o biografiji ustanove možemo da je približimo javnosti, kao jednu bitnu instituciju kroz koju vidimo razvoj srpske kulture", rekla je Palkovljević Bugarski.

Umetnički direktor Luka Kulić rekao je da se umetnost može prosmatrati i kroz njen deo, ne nužno kao celina.

"Imamo i celine umetničkih dela povezanih po boji, takozvana crvena soba. Neke grupe možda nisu inicijalno slične za povezivanje, ali smo ih gledali kroz druge uglove. Imamo i sobu posvećenu liniji", rekao je Kulić.

Kulić je dodao da se u današnje vreme nedostaci mogu nadomestiti i pozajmljivanjem radova, tako da su oni ovaj put u svojoj kolekciji upriličili i radove koji nisu deo njihove postavke.

Prema rečima programske direktorke msr Jelene Ognjanović, obuhvaćene su i teme o prirodi i domu.

"Pokušali smo da prikažemo i naše prirodno okruženje, ali i tabu teme, poput smrti, nagosti, osećanja. Imamo i zabavne teme poput vina, mode i na kraju sobu za prepuštanje – na koji način možemo kroz naše okruženje da sagledamo sve kroz likovnu umetnost", rekla je Ognjanović.

Soba za prepuštanje pokrenuta je još 2020. godine i od njenog koncepta nisu odustali u Galeriji Matice srpske, kao ni od dečje sobe.

U novoj stalnoj postavci predstavljeno je 450 umetničkih dela iz kolekcije Galerije Matice srpske koja su nastajala u periodu od 16. do 21. veka, a potpisuju ih 160 različitih autora. Stalnu postavku prati modularni sistem predstavljanja umetničkih dela kroz 24 sale raspoređene na dva sprata kroz sedam modula, odnosno 24 teme.

Cela postavka trebalo bi uskoro da bude dostupna i osobama sa invaliditetom, a postavku će zvanično, u subotu, 26. oktobra u 18 časova otvoriti ministar kulture Nikola Selaković.

(Telegraf.rs/Tanjug)