U Užicu otvorena izložba "Era Milivojević. Umetnost jeste život"

K. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

U Užicu otvorena izložba "Era Milivojević. Umetnost jeste život"

Printskrin: Youtube/Plave senke

U Užicu je večeras otvorena izložba "Era Milivojević. Umetnost jeste život" posvećena jednom od rodonačelnika konceptualne umetnosti sedamdesetih godina prošlog veka.

Izložba je otvorena u Gradskoj galeriji Užice u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti iz Beograda i na njoj su predstavljeni radovi iz kolekcija Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Lazara Sakana, Slavice i Daniela Trajkovića, Marka Bruna, arhiva fotografa Goranke Matić, umetnika Zorana Popovića i Jasne Tijardović, video produkcije Kiosk - platforma za savremenu umetnost.

Izložba je otvorena povodom proslave Dana grada Užica, a realizovana u okviru u okviru programa "Užice - prestonica kulture Srbije 2024. godine".

Direktor Gradske galerije Užice Zoran V. Cvetić istakao je da je reč o prvoj postavci koja predstavlja užičkog umetnika.

"Erino stvaralaštvo nemoguće je predstaviti i nije ga moguće posmatrati u jednoj dimenziji jer je bio umetnik potpuno predan umetnosti kao načinu života. Istina je da je sve što je radio - video filmove, foto instalacije, telesne ekspozicije, sisteme i manifestacije, artikulacije i predviđanja, rekonstrukcije i reprodukcije doživljavao kao neku vrstu procesa. Za Eru bavljenje umetnošću bila je stalna promena", naveo je Cvetić.

On je podsetio da su 1971. godine u Studenstkom kulturnom centru Era Milivojević, Marina Abramovič, Raša Todosijević, Neša Paripović, Zoran Popovič i Gergelj Urkom otvorili novo poglavlje savremene umetnosti.

Autorka izložbe, viša kustoskinja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Una Popović podsetila je da Erinu "novu umetničku praksu" nije u njegovo doba bilo lako predstaviti u njegovom rodnom gradu, kao i da je on svoju praksu nazivao "art sesion" kao dugotrajan proces, tako da nije spontano izražajna.

O jednom od rodonačelnika konceptualne umetnosti govorio je i njegov veliki prijatelj, književnik Žarko Radaković koji je za izložbu rekao da je veliki pokušaj prezentacije rada umetnika koji je umetnost proizvodio svesno ne ostavljajući dela za izlaganje u muzejima i galerijama.

Izložba "Era Milivojević. Umetnost jeste život" podeljena je na nekoliko celina i prikazuje umetnikov aktivitet i hronologiju rada, od ranih akcija i performansa nastalih tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, do kolaža - maski nastalih tokom devedesetih i slikarskih ostvarenja realizovanih tokom dvehiljaditih godina.

Izložba je otvorena do 30. oktobra 2024.

(Telegraf.rs/Tanjug)