Izložba "O treperenju i eruptivnosti“ Mileta Šaule od 28. septembra

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Slavoljub Radojević/Mile Šaula

Kragujevačka Aleksić galerija u novoj sezoni predstavlja samostalnu izložbu slika Mileta Šaule poetičnog naziva „O treperenju i eruptivnosti“, koja će biti otvorena 28. septembra 2024. godine. Slikar, Mile Šaula, čiji najpoznatiji opus čine apstraktni radovi, posle zapaženih izložbi u Njujorku i Berlinu, predstaviće svoja najnovija dela u Aleksić galeriji, koja je u poslednjih godinu dana uspešno prezentovala veliki broj umetnika sa zapaženim karijerama u zemlji i inostranstvu.

Smele, žive boje i izražajni potezi četkice, karakteristični su za sve radove na ovoj izložbi. Šaula stvara dinamične kompozicije koje karakteriše međuigra oblika, linija i tekstura, a po umetnikovim rečima, njegova umetnost je pod uticajem ličnih iskustava i zapažanja sveta oko sebe, te tako nastoji da prenese emocije i ideje koristeći boju i formu.

„Slikarstvo je moja unutrašnja potreba, moj način izražavanja životne energije i vitalnosti. Sve polazi od osećaja neke monstruoznosti realnosti. Moji odgovori su u izražavanju boje, u formiranju odnosa koji gradim tokom stvaralačkog čina“ - kaže Šaula.

„Iako se Šaulin rad direktno odnosi na istoriju slikarstva, kombinujući apstraktni ekspresionizam sa raznim nemačkim uticajima, i time je intimno vezan za istorijsku lozu majstorskih umetnika, on ostaje nesputan u izražavanju svoje mašte kroz svoj medij: uljanu boju“ – iz kataloga za izložbu u Ethan Cohen Gallery, Njujork

U svojoj dugogodišnjoj karijeri Šaula (1970.) je imao više od dvadeset samostalnih i još toliko grupnih izložbi i to širom sveta (od Beograda, preko Berlina, Pariza pa sve do San Franciska i Njujorka). Dobitnik je brojnih nagrada za svoja umetnička dela, a njegove slike se mogu naći u mnogim privatnim i javnim kolekcijama. Šaula je diplomirao na Tehnološkom fakultetu Beogradu. Takođe, završio je i Master studije slikarstva na Fakltetu savremnenih umetnosti u Beogradu.

Izložba Mileta Šaule traje do 19. oktobra 2024. godine.

Aleksić Galerija savremene umetnosti nalazi se na adresi Karađorđeva 26 u Kragujevcu.

(Telegraf.rs)